Γαλλογερμανικό μήνυμα για τήρηση των συμφωνηθέντων

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 20:04
UPD:24/08/2012 00:13

Ενιαία στάση απέναντι στο ζήτημα της Ελλάδας κράτησαν ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους στο Βερολίνο.

Με εκπεφρασμένη την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα προσήλθαν στη συνάντησή τους στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις θέσεις τους εν όψει των κατ’ ιδίαν επαφών τους με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών πριν από τη συνάντησή τους, η Ανγκελα Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά και τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι οι Έλληνες βρίσκονται «σε καλό δρόμο», αν και όπως είπε, πρέπει να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Για μένα είναι σημαντικό όλοι μας να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας και προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, για να δούμε τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αλλά εμείς θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος απαιτεί πολλά και από τους ανθρώπους στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την στήριξή του στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Εκτός από το ελληνικό ζήτημα, στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία και οι γαλλογερμανικές σχέσεις, τις οποίες ο Ολάντ αποκάλεσε «ακρογωνιαίο λίθο» για την προώθηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός

Στο Βερολίνο μετέβη στο μεταξύ το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συναντηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, το «ραντεβού» με την κ. Μέρκελ έχει οριστεί για τις 11:45. Ο κ. Σαμαράς θα γίνει δεκτός την με στρατιωτικές τιμές, καθώς είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην καγκελαρία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, στην ατζέντα της συνάντησης θα περιληφθούν η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα ακολουθήσει γεύμα και μετά η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου το Σάββατο στις 10.30 θα έχει συνάντηση με το γάλλο πρόεδρο Φρνασουά Ολάντ. To απόγευμα του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γαλλικής Le Monde, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι «αν κάνουμε τη δουλειά μας, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί».

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από τις συναντήσεις με την Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «το μόνο πράγμα στο οποίο θέλουμε να επιμείνουμε, είναι πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τους στόχους μας». «Δεν συζητάμε για τους στόχους του προγράμματος. Θέλουμε μόνο να είμαστε σίγουροι ότι θα τους πετύχουμε διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Θέλω να σβήσω την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να δημιουργεί προβληματα. Είμαι εδώ για να τα επιλύσω, αλλά έχουμε ανάγκη από λίγο αέρα για να ξαναβρούμε την ανάσα μας», τονίζει στην απάντησή του ο κ. Σαμαράς.

Ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει εξάλλου ότι μία πιθανή Grexit θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και επικίνδυνη για την Ευρώπη, ενώ απευθύνει εκ νέου έκκληση να διαλυθεί το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ και να σταματήσουν οι δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Διαξιφισμοί κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ

Με αιχμή τις επικείμενες επαφές του Πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ο ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν σήμερα τα πυρά τους, με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για «προσπάθεια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού».

«Η περιβόητη επιμήκυνση, εάν και εφόσον δοθεί δεν πρόκειται να χαλαρώσει τη θηλιά του μνημονίου στον ελληνικό λαό, αφού στην ουσία συνιστά επιμήκυνση της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης, με νέα αδιέξοδα μνημόνια που ισοπεδώνουν τους εργαζόμενους και τη χώρα», παρατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει «καμία πραγματική διάθεση διαπραγμάτευσης.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ο κ. Κεδίκογλου παρομοίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ιανό, που όπως είπε, ακολουθεί πολλές και αντίθετες γραμμές: «Από τη μια καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις προσπάθειες και τις επαφές του Πρωθυπουργού με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας και τη διάσωση της χώρας και από την άλλη εκλιπαρεί για μια συνάντηση με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους».

Διεμήνυσε επίσης προς όσους ποντάρουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού, ότι «θα βρουν απέναντί τους, τους Έλληνες».

«Και από τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου παραμένει το ερώτημα αν τελικά η ελληνική κυβέρνηση απέτρεψε ή όχι τη συνάντηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, με τον Γιούνκερ», επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ με νεότερη ανακοίνωσή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα