Mε στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και τη βελτίωση του γενικότερου κλίματος για την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός συναντάται αυτή την ώρα στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ. Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε ακριβώς στις 12.45 ώρα Ελλάδος, με την επίσημη υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού στην καγκελαρία. Αύριο Σάββατο, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι (10.30 τοπική ώρα, 11.30 ώρα Ελλάδος).
Ο Πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο Βερολίνο με στρατιωτικές τιμές, καθώς είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην καγκελαρία. Στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, βρίσκεται η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα ακολουθήσει γεύμα και μετά η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να έχει δηλώσει ότι από τη σημερινή συνάντηση δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις, ωστόσο πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά είναι -αφού επαναλάβει ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της- να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.
Η γερμανική πλευρά πάντως, αφήνει ελάχιστο περιθώριο χαλάρωσης του προγράμματος, με τον υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε να διαμηνύει ότι περισσότερος χρόνος δεν πρόκειται να δώσει λύση στα προβλήματα της Ελλάδας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, ξεκαθάρισε σήμερα πως ούτε το χρονοδιάγραμμα, ούτε το περιεχόμενο του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο ότι περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα και δεν μπορούμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα ... Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν ούτε ο χρόνος, ούτε το περιεχόμενο. Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τόνισε, ενώ ερωτηθείς για το αν το ευρώ μπορεί να επιβιώσει μετά από τυχόν έξοδο της Ελλάδας, απάντησε: «Δεν θα ήταν πρόβλημα για το ευρώ».
Την ίδια ώρα, οι Financial Times Deutschland αναφέρουν ότι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την αποτίμηση των επιπτώσεων μίας πιθανής Grexit. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, το υπουργείο σημείωσε πως η εν λόγω ομάδα εργασίας δεν είναι ούτε κάτι νέο, ούτε κάτι ασύνηθες, διευκρινίζοντας ότι έχει συσταθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με αντικείμενο την εξέταση των γενικότερων επιπτώσεων της κρίσης στην ευρωζώνη.
Η ίδια η κ. Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι προσέρχεται στις συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά «με συναίσθηση ότι πρέπει να καταφέρουμε ότι κάθε εταίρος πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά, ότι «θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας (για την Ελλάδα) και μετά θα λάβουμε αποφάσεις».
Στις χθεσινές της δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας η κ. Μέρκελ εκτίμησε πως οι Έλληνες βρίσκονται «σε καλό δρόμο», αλλά πρέπει να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Για μένα», είπε, «σημαντικό είναι όλοι μας να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας και προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, για να δούμε τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αλλά εμείς θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος απαιτεί πολλά και από τους ανθρώπους στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι επιθυμία του είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde για τις προσδοκίες του από τις συναντήσεις με την Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το μόνο πράγμα στο οποίο θέλουμε να επιμείνουμε, είναι πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τους στόχους μας». «Δεν συζητάμε για τους στόχους του προγράμματος. Θέλουμε μόνο να είμαστε σίγουροι ότι θα τους πετύχουμε διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Θέλω να σβήσω την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να δημιουργεί προβληματα. Είμαι εδώ για να τα επιλύσω, αλλά έχουμε ανάγκη από λίγο αέρα για να ξαναβρούμε την ανάσα μας», τόνισε στην απάντησή του ο κ.Σαμαράς.
Δημήτρης Παπαδημούλης: Ζηλωτής του μνημονίου και ικέτης
Καυστική ήταν σημερινή ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού: «Πεσκέσι στη Μέρκελ, για να την εξευμενίσει, φέρνει ο κ Σαμαράς την υπογραφή που βγάζει λάδι την Ζημενς. Ζηλωτής του μνημονίου και ικέτης», έγραψε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Σαμαράς πηγαίνει να συναντήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, Μέρκελ και Ολάντ χωρίς καμία πραγματική διάθεση διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά μόνο ως μία προσπάθεια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που δεν μπορεί να κρύψει τον επικίνδυνο και καταστροφικό χαρακτήρα του νέου πακέτου μέτρων, σχολίασε σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει άμεση απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου που παρομοίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ιανό, ο οποίος ακολουθεί πολλές και αντίθετες γραμμές: «Από τη μια καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις προσπάθειες και τις επαφές του Πρωθυπουργού με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας και τη διάσωση της χώρας και από την άλλη εκλιπαρεί για μια συνάντηση με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους».
Aπό τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου «παραμένει το ερώτημα αν τελικά η ελληνική κυβέρνηση απέτρεψε ή όχι τη συνάντηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, με τον Γιούνκερ», ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανακοίνωσή του.
Χρυσή Αυγή: Παρατρεχάμενος της καγκελαρίου
«Από την άθλια παράσταση του Βερολίνου, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας θα εμφανιστεί ως παρατρεχάμενος της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο ελληνικός λαός θα είναι απών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή. «Το μέλλον της πατρίδας μας θα διασφαλιστεί μόνο με μία εθνική ηγεσία, που θα θέσει υπεράνω όλων την ανεξαρτησία και την ευημερία των Ελλήνων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αλέκα Παπαρήγα: Συζητήσεις διαφημιστικού χαρακτήρα
«Ο πρωθυπουργός επιχειρεί μια εκστρατεία με μπόλικα στοιχεία διαφήμισης προκειμένου να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό και να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες», υποστήριξε με τη σειρά της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Οι συζητήσεις αυτές -πρόσθεσε- πέρα από το διαφημιστικό τους χαρακτήρα, αντανακλούν τη διαπάλη που γίνεται μέσα στην Ε.Ε. ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις αλλά και στις υπόλοιπες χώρες για το πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη της κρίσης».