Αυξάνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2002 14:09

AΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη καταγράφουν αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καλύπτοντας μέρος των σημαντικών απωλειών που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται στον περιορισμό των απωλειών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, ενώ θετικό αντίκτυπο είχαν και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του ομίλου των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου για την παγκόσμια οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/17/224851.htm .

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της υψηλής τεχνολογίας και των πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ σταδιακά ενισχύονται οι τοποθετήσεις σχεδόν στο σύνολο των κλάδων γεγονός που οφείλεται και σε ενδείξεις ότι αναμένεται ανοδικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.693 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,34%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.393 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 2,50% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.382 μονάδες αυξημένος κατά 1,82%.

Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, οι οποίες είχαν δεχθεί έντονες πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα. «Οι ρευστοποιήσεις των προηγούμενων ημερών καθιστά ελκυστικές τις μετοχές μεγάλων εταιρειών όπως είναι η Nokia, η Vodafone και η Ericsson», δήλωσε στο "Bloomberg", διαχειριστής κεφαλαίων στην DZ Bank στο Λουξεμβούργο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο (4,52%) σημειώνει η μετοχή της Nokia. Ωθηση στη μετοχή της φινλανδικής εταιρείας έδωσαν και ορισμένα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Nokia θα διαθέσει στην αγορά νέες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με πρωτοποριακές υπηρεσίες πολυμέσων. Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν επίσης οι μετοχές της γαλλικής Alcatel (3,26%) και της σουηδικής Ericsson (2,72%).

Αξιόλογη άνοδο σημειώνει και η μετοχική τιμή της Deutsche Telekom, η οποία την Παρασκευή υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 10 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 4,89% και έχει διαμορφωθεί στα 10,3 ευρώ.

Κέρδη άνω του 4% καταγράφει και η μετοχή της France Telecom. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η γαλλική εταιρεία αναμένεται να υπογράψει σημαντική συμφωνία αναχρηματοδότησης με τις πιστώτριες τράπεζες της θυγατρικής της στη Γερμανία, MobilCom, ενισχύοντας τις ελπίδες για σχέδιο διάσωσης της γερμανικής εταιρείας. Εκπρόσωπος της France Telecom αρνήθηκε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Ανοδικά κινούνται επίσης οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την ενίσχυση των τιμών του αργού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Η άνοδος αυτή αποδίδεται σε εκτιμήσεις ότι η έκθεση για τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα θα επιβεβαιώσει την ενίσχυση της ζήτησης για πετρέλαιο στις ΗΠΑ.

Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου ενισχύεται κατά 22 σεντς και έχει φθάσει τα 25,21 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών TotalFinaElf και Royal Dutch σημειώνoυν άνοδο κατά 2,70% και 2,72% αντιστοίχως.

Μεγαλύτερη άνοδο (10,05%) σημειώνει η μετοχική τιμή της Repsol μετά την άρση στην Αργεντινή των περιορισμών για τις εξαγωγές πετρελαίου. Οι αναλυτές της UBS Warburg αναθεώρησαν προς τα άνω την αξιολόγησή τους για τη μετοχή της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν επίσης οι τίτλοι των ασφαλιστικών εταιρειών μετά την αναβάθμιση ορισμένων μετοχών του κλάδου από την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley. Οι μετοχές της γαλλικής Axa και της ελβετικής Zurich Financial ενισχύονται κατά 3,59% και 1,26% αντιστοίχως. Η μετοχή της Prudential, εκ των μετοχών που αναβαθμίστηκαν από την παραπάνω τράπεζα, ενισχύεται κατά 4,55%.

Από τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης ξεχωρίζει η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Vivendi Universal καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 2,87%.

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας στοιχημάτων William Hill PLC στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/15/224670.htm έχει φθάσει τις 239 πένες, από 225 πένες που ήταν η τιμή εισαγωγής, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,2%.

Τάσεις ανάκαμψης εμφανίζει και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με τις μετοχές των εταιρειών DaimlerChrysler και Fiat να ενισχύονται κατά 3,59% και 2,11% αντιστοίχως. Η τελευταία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση μέρους του ποσοστού που ελέγχει στην ενεργειακή εταιρεία Italenergia στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπων για τη συρρίκνωση του χρέους της http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/17/224915.htm .

Πολλοί επενδυτές χαρακτηρίζουν, ωστόσο, «εύθραυστη» τη σημερινή άνοδο και εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης του θετικού κλίματος επικαλούμενοι τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα.

«Το σημερινό ράλι ενδέχεται να είναι βραχύβιο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" στέλεχος της εταιρείας Cantor επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία των ΗΠΑ έχει εξασθενήσει μετά τα πρόσφατα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα και τις λιανικές πωλήσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/15/224639.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα