Την απόφαση να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ισπανική κυβέρνηση έλαβε η περιφέρεια της Καταλονίας. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, η περιφέρεια θα ζητήσει 5,23 δισ. ευρώ από το ειδικό Ταμείο Ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η κεντρική κυβέρνηση. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών που λήγουν έως το τέλος του χρόνου.
Η περιοχή, η οποία ιστορικά διεκδικεί την πλήρη αυτονομία της από το υπόλοιπο ισπανικό κράτος, διευκρίνισε πως το αίτημα για τη βοήθεια θα υποβληθεί «χωρίς να αποδεχθεί πολιτικές προϋποθέσεις» σε αντάλλαγμα.
Το νέο αυτό έγινε δεκτό με απογοήτευση από το Χρηματιστήριο της χώρας, το οποίο στις 15:18 (ώρα Ελλάδος) κατέγραφε πτώση 1,19%.
Η Καταλονία, που είναι η πλέον χρεωμένη Αυτονομία της χώρας--με χρέος που ξεπερνά τα 40 δισεκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012--έχει παραδεχθεί πως δυσκολεύεται να δανεισθεί από τις αγορές και έκλεισε το 2011 με έλλειμμα που άγγιζε το 3,7% του ΑΕΠ της, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αντιμετωπίζει ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 5,57 δισεκ. ευρώ.
Η Καταλονία γίνεται η πρώτη Αυτονομία της χώρας που καταθέτει επισήμως αίτημα για χορήγηση βοήθειας από το ταμείο ρευστότητας 18 δισεκ. ευρώ που σύστησε από τον Ιούλιο για τις υπερχρεωμένες περιοχές το κεντρικό κράτος, όμως και οι αυτόνομες περιοχές της Βαλένσια και της Μούρθια έχουν δηλώσει από καιρού πως είναι έτοιμες να πράξουν το ίδιο. Οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν πως σύντομα θα υπάρξει μία σειρά ανάλογων αιτημάτων, καθώς τα οικονομικά των ισπανικών Αυτονομιών έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.
Στις δικές του δηλώσεις ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωσε πως η Μαδρίτη, όπως έκανε και με τις υπόλοιπες Αυτονομίες, θα «βοηθήσει την Καταλονία». «Οι Αυτονομίες είναι και αυτές Ισπανία, και η ισπανική κυβέρνηση δεν θα αφήσει τις αυτόνομες περιοχές να καταρρεύσουν», τόνισε ο Ραχόι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αναγνωρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει αίσθηση των προβλημάτων ρευστότητας της Καταλονίας.
«Θα βοηθήσουμε την Καταλονία όπως τις υπόλοιπες», τόνισε ο Ραχόι, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία που έχει όλοι -από την κεντρική κυβέρνηση ως τις Αυτονομίες και τις δημαρχίες- να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για έλεγχο των χρεών και των ελλειμμάτων.
Την ίδια ώρα, νέα συρρίκνωση της τάξης του 0,4% κατέγραψε το ΑΕΠ της Ισπανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, οπότε είχε υποχωρήσει κατά 0,3%, όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, η συνολική εθνική ζήτηση (ιδιωτική κατανάλωση και δημόσιες δαπάνες) βαρύνει ολοένα και πιο αρνητικά στο ΑΕΠ της χώρας, υπό το φως του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί η κυβέρνηση.
Το Ινστιτούτο αναθεώρησε τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει σχετικά με την οικονομική πορεία της χώρας την προηγούμενη διετία, ανακοινώνοντας οριστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2011 κατά 0,4% έναντι 0,7% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Σημαντική μείωση των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια
Εν τω μεταξύ, η Μαδρίτη άντλησε σήμερα ποσό ύψους 3,607 δισ. ευρώ στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, εκμεταλλευόμενη τη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων στις αγορές εν μέσω προσδοκιών για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα επιτόκια των τρίμηνων γραμματίων υποχώρησαν σημαντικά στο επίπεδο του 0,946% από 2,434% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ τα επιτόκια για τα εξάμηνης διάρκειας γραμμάτια υποχώρησαν σε 2,026% από 3,691%.
Τη Δευτέρα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν αποκάλυψε ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα αφορούν κυρίως σε έντοκες εκδόσεις βραχείας διάρκειας.