Μόντι: Κίνδυνος και για τη Γερμανία από τα υψηλά σπρεντ

Κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ - Μόντι στο Βερολίνο
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 12:30
UPD:15:10

Τα υψηλά σπρεντ συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για την Ιταλία, αλλά επίσης «κίνδυνο για τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά», προειδοποιεί ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ.

Τα υψηλά σπρεντ συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για την Ιταλία, αλλά επίσης «κίνδυνο για τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά», προειδοποιεί ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός από την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο κ. Μόντι παραδέχεται ότι το επίπεδο των σπρεντ - η διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται μία χώρα και των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία, η οποία χρηματοδοτείται με πολύ χαμηλά επιτόκια - «παραμένει σοβαρό πρόβλημα».

«Όχι μόνο για τα κράτη, αλλά επίσης για τις επιχειρήσεις που πρέπει να χρηματοδοτηθούν σε χώρες όπως η δική μας, το κόστος είναι πολύ υψηλό... Είναι ένας παράγοντας που αλλοιώνει σοβαρά τον διεθνή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων», επισημαίνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

«Αυτή η ανισορροπία είναι σοβαρή για εμάς, αλλά επίσης αποτελεί κίνδυνο για τις χώρες που σήμερα φαίνεται ότι επωφελούνται», σημειώνει και προειδοποιεί για κίνδυνο πληθωρισμού στη Γερμανία.

Υποστηρίζει μάλιστα πως «το να εμποδιστεί η ΕΚΤ, όπως θα ήθελε η Μπούντεσμπανκ, να επέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων για να αμβλύνει τις ανισορροπίες μπορεί να αποδειχθεί, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, αυτογκόλ».

Παράλληλα, ο ιταλός πρωθυπουργός αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο η Ρώμη να ζητήσει πρόγραμμα διάσωσης από την ΕΚΤ. «Δεν επιθυμώ φυσικά η Ιταλία, έπειτα από τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, να τεθεί υπό επεμβατική επιτήρηση, όπως συνέβη σε χώρες που είναι ανάγκη βοήθειας για να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους. Δεν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση», λέει, προσθέτοντας ότι η δυσπιστία απέναντι στην Ιταλία έχει περιορισθεί.

Κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ - Μόντι

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του ιταλού πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο θα τεθούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πέραν των τελευταίων εξελίξεων και των επόμενων κινήσεων στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς και τα σχέδια της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών καθώς και ο ρόλος του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.

Το κρίσιμο τετ-α-τετ των δύο ευρωπαίων ηγετών πραγματοποιείται την ώρα που στενεύει ο κλοιός για την Ισπανία, με την ύφεση να βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και την περιοχή της Καταλονίας να ζητάει οικονομική βοήθεια από τη Μαδρίτη.

Σε κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε χθες ότι η Ισπανία δεν βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρώπη σχετικά με τους όρους ενός πιθανού πακέτου κρατικής διάσωσης, διευκρινίζοντας ότι περιμένει από την ΕΚΤ να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τα σχέδια αποκλιμάκωσης των πιέσεων που ασκούν οι επενδυτές στο ισπανικό χρέος, προτού να προβεί σε απόφαση για το εάν θα ζητήσει πρόσθετη βοήθεια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα