Τ.Τ.: Αδύνατη η εμπρόθεσμη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 2011

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της τράπεζας
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 13:09
UPD:16:50

Η δημοσίευση της «Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης της Τράπεζας και του Ομίλου για τη χρήση του έτους 2011» εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν είναι δυνατή, λόγω εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, το Χ.Α. αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας καθώς και των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της εταιρίας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε.».

Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με βάση την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κατά τη συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων αυξάνει το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 10 δισ. σε 50 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας έδωσε τη δυνατότητα για μεγαλύτερη καθυστέρηση στην δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων των τραπεζών (τέσσερις μήνες έναντι τριών της αρχικής πρόβλεψης) με σχετική υπουργική απόφαση.

Ωστόσο, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2011, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι όλες οι τράπεζες κατέθεσαν με παράταση τις εκθέσεις τους τον Απρίλιο εκτός της Αγροτικής Τράπεζας και του Τ.Τ..

Aμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), η οποία σε ανακοίνωσή της μιλά για αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2011, ώστε να εμφανιστούν ζημιές (λόγω PSI), καθώς και για σκόπιμη «μη πρόνοια ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να διευκολυνθεί επικοινωνιακά στο κλείσιμο της πιο υγιούς τράπεζας της χώρας».

Σύμφωνα με την ΠΟΣΤ, εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέρουσα επιλογή είναι η πλήρης συγχώνευση ΕΛΤΑ και Τ.Τ., ενώ αντίθετα η πολιτική της απαξίωσης και του ξεπουλήματος των δύο οργανισμών είναι πολιτική αυτοκτονίας.

Την αντίθεσή της στις δρομολογούμενες εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξέφρασε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα του Τ.Τ., χωρίς επιχειρήματα, αλλά ούτε και με στοιχειώδη προσχήματα που μεθοδεύει η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τις αποφάσεις της τρόικας και των δανειστών της χώρας».

Παράλληλα, καταγγέλλει στην ελληνική κοινωνία «τις μεθοδεύσεις σε βάρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» και επισημαίνει «τους σοβαρούς κινδύνους αυτών των επιλογών, που προδιαγράφουν μεγαλύτερα δεινά για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Η ΟΤΟΕ ζητεί να δοθεί παράταση στην έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως δόθηκε και για όλες τις άλλες τράπεζες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος ενημέρωσης των εργαζομένων και εξέτασης όλων των πραγματικών οικονομικών στοιχείων.

Αναφέρει ακόμη ότι στηρίζει αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζόμενων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και καλεί την κυβέρνηση, «έστω και την τελευταία στιγμή, να τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να υπερασπίσει πραγματικά τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας μια άλλη πολιτική στο τραπεζικό σύστημα».

Νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Τ.Τ.

Νέα εικοσιτετράωρη απεργία αύριο Παρασκευή, 31 Αυγούστου, εξήγγειλαν στο μεταξύ οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου τους οι υπάλληλοι θα παραμείνουν στο κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας έως την Κυριακή.

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο, ο σύλλογος εργαζομένων του Τ.Τ. καλεί μάλιστα το κ. Στουρνάρα, με οποιοδήποτε επιτελείο οικονομικών εμπειρογνωμόνων, να στοιχειοθετήσει τη μη βιωσιμότητα του ΤΤ, σε σχέση με τις αποκαλούμενες τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πριν το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ήταν η πρώτη τράπεζα της Ελλάδος και η τρίτη στην Ευρώπη σε επάρκεια κεφαλαίων», ενώ «στην πορεία των 112 χρόνων του ουδέποτε έως σήμερα έχει επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο έστω και με ένα ευρώ».

Αντίθετα, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, την τελευταία μόνο πενταετία, το ελληνικό Δημόσιο «έχει εισπράξει πάνω από 3 δισ. ευρώ από το Τ.Τ.» και «η ποιότητα χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είναι η καλύτερη της αγοράς και οι επισφάλειες δανείων οι χαμηλότερες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Σύμφωνα τέλος με την ανακοίνωση, «η εξάρτησή του Τ.Τ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Ελλάδος, σε σχέση με τις καταθέσεις του, είναι κάτω του 25%, όταν σε συγκεκριμένες συστημικές είναι πάνω από 120%».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δρομολογούν το ξεπούλημα του Τ.Τ.

Για απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με στόχο το «ξεπούλημά» του έκανε λόγο στο μεταξύ ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, με αφορμή την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της τράπεζας.

Ο κ. Μαριάς κατηγόρησε μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι «ζήλεψε τη δόξα του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου» και άρχισε «να τον συναγωνίζεται με δηλώσεις τύπου Τιτανικού». «Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) δεν είναι βιώσιμο, κατέρρευσε σήμερα η μετοχή του Τ.Τ. καταγράφοντας πτώση 30% και ως εκ τούτου τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης. Ο κ. Στουρνάρας, με τις δηλώσεις του, κατέστρεψε τους μικρομετόχους του Τ.Τ., απαξίωσε εντελώς το Τ.Τ και πολύ περισσότερο δυσφήμισε την χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ, Μαριάς κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι «μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ δρομολογεί και το ξεπούλημα του Τ.Τ. με αυθαίρετες, παράνομες και προκλητικές μεθόδους, που απομειώνουν δραματικά την αξία του και στέλνουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους του Τ.Τ.».

Χρυσή Αυγή: Όχι στο «ξεπούλημα» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Την αντίθεσή της στο επιχειρούμενο «ξεπούλημα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή, εξαπολύοντας μάλιστα βολές κατά του υπουργού Οικονομικών.

«Επιχειρούν δολίως να φαλιρίσουν την ισχυρότερη ελληνική τράπεζα με σκοπό την δωρεάν εκποίησή της σε τραπεζίτες, που κατά το παρελθόν είχαν λάβει σκανδαλώδη δάνεια από το ίδρυμα», επισημαίνει η Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα «που διέλυσαν τη μετοχή του Ταμιευτηρίου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα