ILO: Στα ύψη η ευρωανεργία αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 13:07
UPD:13:10

Για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), ενώ παρόμοιες προειδοποιήσεις διατυπώνει και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ILO, ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13% στις 17 χώρες της ευρωζώνης», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ILO, Έκεχαρντ Ερνστ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος, στο τέλος του 2011 το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη έφτασε το 10%.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δεχόταν πλήγμα και η απασχόληση στη Γερμανία. Σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ερνστ.

Στην περίπτωση αυτή «βλέπει» το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία να σκαρφαλώνει το 2014 στο 27,7% και την ανεργία στους νέους στο 51,3%.

Προσθέτει εξάλλου πως θα ήταν ολέθριες οι συνέπειες της διάλυσης της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία θα έφτανε το 2014 το 11,3% (σήμερα 6,8%). Στη Γαλλία η ανεργία θα διαμορφωνόταν στο 17%, ενώ στην Ισπανία θα άγγιζε το 37%.

Για τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη προειδοποιεί και το μέλος της ομάδας των οικονομολόγων-συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ, λέγοντας ότι «όποιος πιστεύει ότι τότε όλα θα τελειώσουν, πλανάται».

Κατά τον Φελντ, το κόστος της εξόδου της Ελλάδας θα ήταν μεγάλο, ενώ θα υπήρχε κίνδυνος εκδήλωσης φαινομένου ντόμινο: «Οι αγορές θα διερωτώνταν προπάντων για το αν η Ισπανία μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα