«Εξαιρετικής σοβαρότητας» χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας μάλιστα ότι καμία χώρα δεν είναι δυνατόν να γλιτώσει από αυτήν.
«Το καθήκον μου είναι να πω την αλήθεια στους Γάλλους. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσης εξαιρετικής σοβαρότητας, μιας μακράς κρίσης, η οποία διαρκεί ήδη περισσότερα από τέσσερα χρόνια και από την οποία καμία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, ακόμη και τις αναδυόμενες, δεν είναι δυνατό εφεξής να γλιτώσει», υπογράμμισε ο Ολάντ, σε ομιλία του στο Σαλόν-εν-Σαμπάν, στην ανατολική Γαλλία.
«Η ανάπτυξη επιβραδύνεται παντού και οι τιμές των πρώτων υλών, των δημητριακών λόγω επίσης κλιματικών αιτιών, όπως και κερδοσκοπικών, αλλά και του πετρελαίου», αυξάνονται σημαντικά, πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν ωφελούν οι αναφορές στις «χθεσινές και τις προχθεσινές ευθύνες», αναφερόμενος στην πολιτική του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί. «Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για να κρίνουμε το παρελθόν, αλλά μόνον για να δράσουμε ήδη από σήμερα ώστε να προετοιμάσουμε το μέλλον», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πήρε τα ηνία της χώρας το Μάιο «έχοντας απόλυτη επίγνωση της υπόθεσης».
Η δημοτικότητα του Ολάντ έχει σημειώσει σημαντική πτώση, με φόντο την επιδεινούμενη κρίση. Ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε το όριο των 3 εκατομμυρίων τον Αύγουστο και πολλοί είτε πρόσκεινται στη δεξιά είτε στην αριστερά, πιέζουν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
Την ανησυχία του ότι η φθίνουσα πορεία των νότιων οικονομιών της ευρωζώνης θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, εξέφρασε εξάλλου σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι οικονομίες των νότιων κρατών της Ευρώπης εξακολουθούν να συρρικνώνονται το 2012 και, φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν και το 2013», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε, ωστόσο, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, όπως καταδεικνύει η αύξηση των εξαγορών και η μείωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.
Ασμουσεν: Υπό όρους η παροχή βοήθειας από την ΕΚΤ
Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο Γιεργκ Ασμουσεν, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων των αδύναμων κρατών της ευρωζώνης, μόνο αν οι χώρες αυτές έχουν ζητήσει από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης να παρέμβει στην πρωτογενή αγορά και αν το ΔΝΤ συμμετέχει στη διαδικασία.
Όπως είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT, με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι οι χώρες θα εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής σύγκλησης και ότι η ΕΚΤ δεν θα καταβάλλει χρηματική βοήθεια χωρίς οι χώρες να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες.
«Από την πλευρά μου αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σύγκλισης καθώς έχει μοναδική τεχνογνωσία ... και εμπειρία στην περιφρούρηση τέτοιων καταστάσεων», ανέφερε ο Ασμουσεν.
Φήμες για απειλή παραίτησης από Βάιντμαν
Εν τω μεταξύ, τις φήμες ότι ο διοικητής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν απείλησε πρόσφατα να παραιτηθεί από τη θέση του αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πάντως ότι η καγκελάριος Μέρκελ και ο κ. Βάιντμαν έχουν τακτική τηλεφωνική επικοινωνία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, ο διοικητής της Bundesbank βρέθηκε πολύ κοντά στην παραίτηση τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της διαφωνίας του με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει και πάλι η ΕΚΤ. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Bild, πείστηκε τελικά από τη γερμανική κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση του.
«Μπορώ να παραπέμψω μόνο στα όσα είπε (η Μέρκελ) στη συνέντευξή της στο ARD το καλοκαίρι, όταν είπε πως θεωρεί καλό το γεγονός ότι (ο Βάιντμαν) προειδοποιεί επανειλημμένως τους πολιτικούς και όταν ανέφερε το γεγονός πως πάντα υπάρχουν συζητήσεις ενός της ΕΚΤ», δήλωσε ο Γκέοργκ Στράιτερ σε δημοσιογράφους.
Υπενθύμισε επίσης πως η γερμανίδα καγκελάριος είχε εκφράσει, στην ίδια συνέντευξη, τη στήριξή της στο πρόσωπο του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη.
Ρέγκλινγκ: Τον Οκτώβριο θα τεθεί πιθανότατα σε ισχύ ο ESM
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του υφιστάμενου μηχανισμού διάσωσης EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης ESM θα αρχίσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο.
«Ο ESM θα λειτουργεί πιθανότατα από τον φετινό Οκτώβριο», δήλωσε σήμερα ο Ρέγκλινγκ, που ηγείται του ταμείου το οποίο θα αντικαταστήσει ο ESM.
Σημειώνεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής της χώρας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, καθώς και στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο