Αβεβαιότητα και ανασφάλεια

Νευρικοί οι επενδυτές λόγω εταιρικών κερδών
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2002 00:01
UPD:06:31

Η ΑΝΟΔΟΣ της Δευτέρας φαίνεται να διακόπηκε γρήγορα, αφού οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς δεν νιώθουν ακόμη σίγουροι για την ανάκαμψη της οικονομίας και την πορεία των εταιρικών κερδών.

Τον ενθουσιασμό των επενδυτών, ειδικά στον τομέα τεχνολογίας, έκαμψαν και οι εκτιμήσεις αναλυτή της Morgan Stanley, που υποβάθμισε τις προβλέψεις για την πορεία των κερδών της ΙΒΜ το 2002 και 2003, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης των δαπανών σε υπολογιστές.

Ακόμη, η νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ ανησύχησε τους επενδυτές, οι οποίοι ανέμεναν μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή. Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις νέες κατασκευές οικιών στις ΗΠΑ, οι οποίες σημείωσαν το Μάιο τη μεγαλύτερη αύξηση επταετίας, δεν κατάφεραν να τονώσουν το κλίμα στην αμερικανική αγορά. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με άνοδο 18,70 μονάδων, ποσοστό 0,19%, φθάνοντας στις 9.706,12 μονάδες. Απώλειες 10,33 μονάδων, ποσοστό 0,67% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.542,96 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να περιορίσουν την έκταση των χθεσινών απωλειών τους καθώς οι επενδυτές βρήκαν στηρίγματα στην αισιοδοξία τους για τα αποτελέσματα μεγάλων εισηγμένων εταιρειών του τομέα λιανικής στην Ευρώπη, αλλά και στα καθησυχαστικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο, παρέμεινε νευρικό στον απόηχο τεσσάρων διαδοχικών εβδομάδων πτώσης που πίεσε τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών, την κλιμακούμενη παγκόσμια αίσθηση ανασφάλειας, αλλά και για τον κίνδυνο «διπλής βουτιάς» στην οικονομική ύφεση.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,59% και 0,16%, αντίστοιχα.

Η μετοχή με τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών L'Oreal, που έκλεισε με άνοδο 2,09%, ενώ στον αντίποδα, οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, παρασυρόμενες από την πτώση της Munich Re (-3,67%).

Εξασθενημένες, γενικά, ήταν οι μετοχές του χρηματο-οικονομικού τομέα, και κυρίως των βρετανικών τραπεζών Abbey National, Credit Suisse Ggroup.

Ο κλαδικός δείκτης λιανικής ενισχύθηκε κατά 0,4%, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη της ημέρας, αντανακλώντας τα αισιόδοξα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος Hennes & Mauritz.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα