Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για την ΕΕ συνολικά, δηλώνει ο Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
«Οι Έλληνες κι εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα. Η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομικής δύναμης. Ως εκ τούτου ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε δείγμα ένδειας για την ΕΕ συνολικά», υποστηρίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Προσθέτει επίσης πως «ζητήσαμε από τους Έλληνες στις εκλογές να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στους υποστηρικτές του ευρώ και το έκαναν».
Ευρωπαϊκή δημοσιονομική ένωση μέχρι το 2018
Ο Μαριάνο Ραχόι προτείνει, παράλληλα, τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ένωσης σε τρία βήματα το αργότερο μέχρι το 2018.
Καταρχήν και μέχρι το 2013/2014, λέει ο κ. Ραχόι, «οι χώρες μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να εκπληρώσουν τα φορολογικά και οικονομικά κριτήρια σύγκλισης καθώς και τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Μέχρι το 2015/2016 θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχει συσταθεί μια ευρωπαϊκή αρχή για τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών. «Αυτή θα κάνει επίσης συστάσεις ως προς τους στόχους και την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη». Σε αυτό το στάδιο «θα μπορούσαν ήδη να εκδοθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ευρωομόλογα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της ανάληψης χρεών θα συνέχιζε να γίνεται σε εθνικό επίπεδο».
Σε ένα τρίτο στάδιο και μέχρι το 2017/2018 θα μπορούσαν να αποφασιστούν δεσμευτικοί στόχοι για το σύνολο της ευρωζώνης και να εκδοθούν κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα. «Βρισκόμαστε βέβαια ακόμη πολύ μακριά από αυτό», παραδέχεται ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Ανάμικτα μηνύματα για την Ελλάδα από την Αυστρία
Την ίδια ώρα, ανάμικτες θέσεις για το ελληνικό ζήτημα εκφράζουν Αυστριακοί αξιωματούχοι.
Κατηγορηματικός ως προς το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ εμφανίστηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ευρωζώνη δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κέντρο διερχομένων, όπου κάποιος «εισέρχεται και κατόπιν εξέρχεται».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα προξενούσε σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φίσερ σημείωσε ότι η φιλοσοφία της ΕΕ έγκειται στο ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης θεωρείται μη αναστρέψιμη και αυτός είναι ο λόγος που στην ισχύουσα Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν προβλέπεται μια δυνατότητα αποκλεισμού μελών.
Όσον αφορά το ζήτημα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ο Αυστριακός πρόεδρος, αρκέστηκε να πει ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ τάσσεται ξεκάθαρα κατά του επαναπροσδιορισμού του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Österreich τόνισε ότι οι Ελληνες πρέπει να σεβαστούν απαρέγκλιτα τους όρους που διαπραγματεύθηκαν με την ΕΕ και ότι η χώρα μας «θα λάβει περισσότερα χρήματα μόνον εάν πραγματικά παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνημένη οδό των μεταρρυθμίσεων, χωρίς παρατάσεις».
Ο Σπίντελεγκερ, επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες, υιοθετεί μια όλο και πιο σκληρή γραμμή έναντι των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ελλείμματα και τα χρέη τους, τη στιγμή που οι αυστριακές δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών διαθέσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν καλούν επίσης την κυβέρνηση Σαμαρά να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αλλά εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί.
Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ