Merit: Ζημιές 2,19 δισ. για 221 εισηγμένες στο εξάμηνο

Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2012 23:39

Ζημιές ύψους 2,19 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 97,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, εμφάνισαν οι οι 221 εταιρείες κύριας και εναλλακτικής αγοράς που ανακοίνωσαν αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Όπως επισημαίνει η Merit σε σχόλιό της, τα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, το δεύτερο τρίμηνο, ήταν στο πνεύμα της παρατεταμένης ύφεσης στη χώρα.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι και πάλι βαρόμετρο για το ζημιογόνο αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι μόνο δύο τράπεζες ανακοίνωσαν τελικά αποτελέσματα, η Κύπρου και η Cyprus Popular. Οι τράπεζες αυτές ανακοίνωσαν ζημιές ύψους 1,44 δισ. ευρώ από ζημιές 309 εκατ. ευρώ πέρυσι, που οφείλονται σε διόγκωση των προβλέψεών τους για επισφαλή δάνεια παρά το ότι φέτος δεν υπήρξε κούρεμα στα ομόλογά τους.

Χωρίς τις εταιρείες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα (ΟΤΕ, Τράπεζα Κύπρου, MIG, Cyprus Popular Bank) oι ζημιές βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στα 203,6 εκατ. ευρώ από κέρδη 228,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όπως σημειώνει η Merit, το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στους μειωμένους όγκους πωλήσεων, στα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών τη στιγμή που η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα στα τάρταρα δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών και στους υψηλούς τόκους. Σημαντική όμως από την άλλη ήταν η μείωση του μισθολογικού κόστους στην πλειοψηφία των εταιρειών.

Από τις 151 ζημιογόνες εταιρείες η πλειοψηφία (84) αύξησε τις ζημιές, 40 μείωσαν τις ζημιές ενώ 27 πέρασαν σε ζημίες από ένα κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Η Merit παρατηρεί πάντως πως υπάρχουν θετικά στοιχεία από την αύξηση της κερδοφορίας ορισμένων εταιρειών (28) ενώ υπήρξαν και 8 εταιρείες που επέστρεψαν σε κέρδη από ζημίες το 2011. Κυρίως τα θετικά στοιχεία έρχονται από εξαγωγικούς κλάδους και εξωστρεφείς εταιρείες, ενώ κλάδοι όπως το λιανεμπόριο, οι κατασκευές, οι μεταφορές, ο τύπος, οι κλωστές και φυσικά οι τράπεζες έχουν πληγεί σημαντικά. Ανθεκτικότητα φαίνεται να επιδεικνύουν και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Πρώτη εταιρεία σε κερδοφορία φέτος ο ΟΤΕ λόγω και έκτακτων κερδών, ακολουθούμενος από τον ΟΠΑΠ που είναι πρώτος σε επαναλαμβανόμενα κέρδη, όπως και πέρυσι, με την Coca Cola 3E και το Folli-Folie Group να ακολουθούν. Την επτάδα συμπληρώνουν ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ και Motor Oil. Μόνο 15 εταιρείες εμφάνισαν κέρδη πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον τζίρο των εταιρειών, παρατηρείται μια οριακή αύξηση της τάξεως του 0,1% (37,8 δισ. ευρώ έναντι 37,74 δισ. πέρυσι) που οφείλεται κυρίως στα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil. Χωρίς τις δύο αυτές εταιρείες που ευνοήθηκαν από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και από αύξηση των πωλούμενων όγκων παρατηρείται μια μείωση του τζίρου κατά 4,6%.

Σημειώνεται ότι μόνο το 31% των εταιρειών αύξησε τους τζίρους τους και αυτό συνέβη κυρίως στους κλάδους των Πετρελαιοειδών, της Υγείας λόγω έκτακτων εσόδων, των Πλαστικών, των Καλωδίων κ.α., αλλά και σε εταιρείες που προσέθεσαν νέες δραστηριότητες μέσα στο 2011 (Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Intralot).

Τη σημαντικότερη πτώση τζίρου παρατηρούμε στον κλάδο των Κατασκευών, των Φαρμακευτικών, του Λιανεμπορίου, των Κλωστών, των Μεταφορών, αλλά και των Εκδόσεων.

Η Merit επισημαίνει, τέλος, πως σημαντικά προβλήματα ρευστότητας εμφανίζουν ακόμα πιο πολλές εταιρείες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κίνδυνο υπαγωγής στο άρθρο 99. Ενδεικτικό της πολύ άσχημης κατάστασης από πλευράς ρευστότητας που βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες είναι ότι 70 εταιρείες έχουν ταμείο κάτω από 1 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα 34 εταιρείες έχουν καθαρό ταμείο, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού του ΟΤΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα