Τη σημασία της αλληλεγγύης προς τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, επεσήμανε σήμερα από τη Βαυαρία η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
«Αξίζουν την εμπιστοσύνη μας και τους εύχομαι να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους», δήλωσε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας πάντως ότι τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία θα πρέπει να εφαρμοστούν, παρότι, όπως παραδέχεται, απαιτούν επίπονες προσπάθειες.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά της κοινοτικοποίησης του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέλουμε μια ένωση σταθερότητας στην Ευρώπη και όχι μια ένωση χρέους.
Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την κρίση στην Ευρωζώνη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε πως δεν συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά μια ειδική περίπτωση.
Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε ερωτήματα σπουδαστών που αφορούσαν την κριτική η οποία ασκείται στην ΕΕ από ορισμένους Ευρωπαίους πολίτες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, αποσαφήνισε ότι «επαφίεται στους πολιτικούς να καταστήσουν κατανοητό στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η ευθύνη για την Ευρώπη είναι κοινή και πως πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη για την υπέρβαση των προβλημάτων, ιδιαιτέρως στους δύσκολους καιρούς μίας κρίσης όπως αυτή που βιώνει σήμερα η Ευρώπη».
«Είναι ζωτικής σημασίας να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση μέσω της πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων» υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας τη σημασία υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρώπης με υψηλά χρέη με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης.
«Η αμοιβαιοποίηση του χρέους χωρίς εγγυήσεις», είπε επαναλαμβάνοντας μια πάγια τοποθέτησή του, «θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάλειψη των κινήτρων για μείωση των χρεών στις υπερχρεωμένες χώρες».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σπουδαστών για τη σημασία της γαλλογερμανικής συνεργασίας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο Σόιμπλε, υποστήριξε ότι η Γαλλία και η Γερμανία αποτελούν το στήριγμα της Ευρώπης και θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον η καλή συνεργασία που είχαν μέχρι στιγμής, ενώ σε ερώτημα σπουδάστριας κινεζικής καταγωγής, η οποία ανέφερε ότι «συχνά τα κινεζικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για την ευρωπαϊκή κρίση», απάντησε ότι η ευθύνη για την τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση είναι της Ευρώπης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι στο παγκοσμιοποιημένο σύγχρονο περιβάλλον οι οικονομίες είναι αλληλοεξαρτώμενες και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει με απόλυτη ανεξαρτησία.
Χρειαζόμαστε την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη μπορεί να διασφαλίσει τη συνολική ευημερία, υπογράμμισε ο Σόιμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μαζί χάνουμε και μαζί κερδίζουμε. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Νωρίτερα, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο της Κομισιόν να παραχωρήσει στην ΕΚΤ σαρωτικές εξουσίες για την παρακολούθηση όλων των τραπεζών της ευρωζώνης, προτείνοντας να επικεντρωθεί μόνο στα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα.
«Η ίδια η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει 6.000 τράπεζες στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Σόιμπλε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, εκφράζοντας επιφυλακτικότητα παράλληλα για το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στις προτάσεις της Κομισιόν.
«Έχω αμφιβολίες για το αν η τραπεζική εποπτεία μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα», συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των μικρών και των συστηματικά σημαντικών τραπεζών.
Όπως είπε, για τις μεγαλύτερες, συστημικά σημαντικές τράπεζες υπάρχει το ενδεχόμενο απευθείας εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον.
Πηγές: Deutsche Welle, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ