JPMorgan: Οι κεντρικές τράπεζες μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών

Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2012 18:24

Tο ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία εκτιμάται ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει νέο πακέτο δυναμικών μέτρων.

Στις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών εξακολουθεί να βρίσκεται καρφωμένο το βλέμμα των επενδυτών, οι οποίοι προσδοκούν -και έχουν ως ένα βαθμό προεξοφλήσει- τη λήψη δραστικών μέτρων τόνωσης των οικονομιών μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση επενδύσεων της JPMorgan Asset Management για τον Αύγουστο, η προοπτική δυναμικής παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών έχει ενισχύσει σημαντικά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων. «Δεν διαφαίνεται κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναχαιτίσει αυτή την πορεία στο άμεσο μέλλον», αναφέρει η έκθεση.

Βέβαια, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια συγχρονισμένη, ίσως και συντονισμένη, προσέγγιση από τις κεντρικές τράπεζες σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου οι οποίες ουσιαστικά δεν προβαίνουν στη λήψη νέων μέτρων. Ωστόσο, οπως εκτιμά η JPMAM, είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω συντονισμένες κινήσεις με μέτρα χαλάρωσης τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία εκτιμάται ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει νέο πακέτο δυναμικών μέτρων.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει σε ύφεση που σήμερα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. «Αν και επικρατεί αυξημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα της ΕΚΤ θα αποκαταστήσουν τον έλεγχο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, δεν είναι καθόλου σαφές ποια θα είναι η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης το 2013», σημειώνει η τράπεζα.

«Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα, χωρίς μια αντίστοιχη σημαντική χαλάρωση σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής - που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναλλαγματική υποτίμηση - είναι μάλλον απίθανο να πετύχει κάτι παραπάνω από μια σταθεροποίηση της δραστηριότητας».

Παρότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η προοπτική διαγράφεται λίγο πιο αίσια, μεσοπρόθεσμα εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για τις εξελίξεις. Στις ΗΠΑ τα δημοσιονομικά ζητήματα για την μετά τις προεδρικές εκλογές περίοδο σκιάζουν την προοπτική της οικονομίας, ενώ η εικόνα για την ευρωζώνη παραμένει δυσχερής για το 2013 καθώς οι επενδυτές δεν διακρίνουν ενδείξεις για ανάκτηση της θετικής δυναμικής της ανάπτυξης, καταλήγει η έκθεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα