Τη θέση ότι υπάρχει εκ μέρους των ηγετών της ΕΕ βούληση για αντιμετώπιση της κρίσης με συστημικό τρόπο, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Μίλησα σε πολλούς ηγέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και εβδομάδων και είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτήν την πολιτική βούληση», ανέφερε σε ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της ΕΕ.
Ανέφερε ακόμη ότι τα επιτόκια δανεισμού που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες χώρες δεν είναι δικαιολογημένα με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας τους. Οπως είπε, «τα ασφάλιστρα κινδύνου ορισμένων χωρών δεν δικαιολογούνται από τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη».
Τέλος, ο κ. Ρόμπεϊ σημείωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των αγορών.
Την ισχυρή βούληση της Ευρώπης να στηρίξει το ευρώ υπογράμμισε σήμερα από το Τόκιο και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, ωστόσο προειδοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να κάνει θαύματα.
Η Ευρώπη πρέπει να βρει «μια μόνιμη λύση» στην κρίση του χρέους, είπε ο κ. Κατάινεν, εκτιμώντας πως μόνο οι μαζικές ενέσεις με χρήματα δεν είναι αρκετές για να λυθεί το πρόβλημα. «Δεν πιστεύουμε σε μια λύση που έγκειται αποκλειστικά στην καταβολή χρημάτων», είπε σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ιαπωνία.
«Όλοι λένε και ξέρουν πως τα τείχη προστασίας μας, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, έχουν υψωθεί και θα είναι πολιτικά δύσκολο να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φινλανδός πρωθυπουργός.
Προειδοποίησε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να επιλύσει τα πάντα μόνη της κατά την αυριανή σύνοδό της, από την οποία περιμένουν πολλά οι επενδυτές. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ΕΚΤ να κάνει θαύματα, επειδή οι επικεφαλής της έχουν ένα πλαίσιο να σεβαστούν», σημείωσε.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, στόχος του οποίου είναι η μείωση των κόστους δανεισμού για Μαδρίτη και Ρώμη.
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Ευρωπαίοι στην αυριανή συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι θα παραβρεθεί σε αυτή και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσει την ανάλυση του Eurogroup για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην ευρωζώνη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γιούνκερ.
ΟΟΣΑ: Η ΕΚΤ να στηρίξει την Ισπανία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να στηρίξει χώρες όπως η Ισπανία, οι οποίες υλοποιούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ανχελ Γκουρία εκτίμησε επίσης ότι η πλήρης ευρωπαϊκή διάσωση αποτελεί μία επιλογή για τη Μαδρίτη.
Η Ισπανία έχει ήδη ζητήσει ποσό έως 100 δισ. ευρώ από τους ευρωπαίους εταίρους για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της, ενώ παράλληλα προχωρά σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων προκειμένου νε πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Γαλλία έχει παροτρύνει τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρεί ότι θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει το «πράσινο φως» και από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, την οποία υποδέχεται αύριο στη Μαδρίτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters