Στη νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS, www.pgs.com ) ανατέθηκαν οι σεισμικές έρευνες για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Ενημερώνοντας τους βουλευτές, ο κ. Λιβιεράτος χαρακτήρισε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση του αναδόχου, ως απολύτως καθαρή και διαφανή, με όρους ξεκάθαρους, γεγονός που, όπως είπε, συντέλεσε υπέρ της αξιοπιστίας της Ελλάδας. Στο διαγωνισμό, που είχε καταληκτική ημερομηνία τις αρχές του 2012, συμμετείχαν συνολικά οκτώ εταιρείες (TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, DOLPHIN GEOPHYSICAL, ION GEOPHYSICAL CORPORATION, SPEC PARTNERS LTD, CGS VERITAS, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES).
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, σημείωσε ότι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον πετρελαϊκές εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία. Όπως έκανε γνωστό, στην αξιολόγηση που προηγήθηκε για την ανάδειξη του αναδόχου, η χώρα μας είχε τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων του BEICIOP Franlab (IFP) ως τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ, ενώ τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η αξιολόγηση ήταν η τεχνική ικανότητα για την υλοποίηση του έργου, η διαθέσιμη τεχνολογία, η εμπειρία σε ανάλογες γεωλογικές περιοχές, το πρόγραμμα που προτάθηκε για τον επερχόμενο γύρο παραχωρήσεων, οι προσφερόμενοι οικονομικοί όροι για το ελληνικό δημόσιο, τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, η διεθνής εμπειρία σε σεισμικές έρευνες και η οικονομική ευρωστία.
Το 2014 ο γύρος παραχωρήσεων
Σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ο υπουργός ΠΕΚΑ γνωστοποίησε εξάλλου ότι με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας, η κυβέρνηση σκοπεύει να προκηρύξει το 2014 γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2013 η επεξεργασία των δεδομένων
Οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ, που υπολογίζεται σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το καλοκαίρι του 2013 θα γίνει η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν, αλλά και όσων έχουν προκύψει στο παρελθόν, από έρευνες που έγιναν κατά καιρούς στην περιοχή.
Χωρίς δαπάνη του Δημοσίου
Οι έρευνες θα γίνουν σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε απόσταση 100 - 400 χλμ από τις ακτές της Δ. Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης, χωρίς δαπάνη του Δημοσίου -όπως υπογραμμίστηκε- το οποίο αντίθετα θα έχει όφελος (εκτιμάται ενδεικτικά σε 12-13 εκατ. ευρώ) από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Το κόστος των σεισμικών ερευνών, δηλαδή η επένδυση που θα κάνει η PGS, εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσια είναι η επένδυση που απαιτείται για τις ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν.
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης των σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η Ελλάδα, μετά από καλή προετοιμασία πολλών μηνών, κάνει σήμερα μια ενέργεια που βασίζεται στα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Ανοίγει έτσι η προοπτική αξιοποίησης του εθνικού πλούτου, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών» σημείωσε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε πως για το λόγο αυτό, «στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις στην έρευνα των υδρογονανθράκων συνδέονται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».
πηγή ΑΜΠΕ