«Στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πολλά»

Συνέντευξη του προέδρου του «Euro Working Group» σε αυστριακή εφημερίδα
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012 19:38

Ο αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ προβλέπει πως μέσα στο 2013, μερικές νοτιοευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν να εξέρχονται από την ύφεση, ενώ διαπιστώνει πως έχει αυξηθεί ελαφρά, σε σχέση με τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες, η πολιτική πρόθεση να συνεχιστεί η βοήθεια προς αυτές τις χώρες.

«Στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πάρα πολλά, τίθεται μόνο το ερώτημα αν άλλαξαν αρκετά», τονίζει ο πρόεδρος του «Euro Working Group», πρώην ανώτατος αξιωματούχος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Oberösterreichische Nachrichten.

Ο κ. Βίζερ εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά «προσπαθεί πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα» που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο αυστριακός οικονομολόγος προβλέπει πως μέσα στο 2013, μερικές νοτιοευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν να εξέρχονται από την ύφεση, ενώ διαπιστώνει πως έχει αυξηθεί ελαφρά, σε σχέση με τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες, η πολιτική πρόθεση να συνεχιστεί η βοήθεια προς αυτές τις χώρες.

Επιχειρώντας μια αποτίμηση των λόγων που συνέβαλαν σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Βίζερ εξηγεί ότι αφενός, έχει γίνει σαφές στις βόρειες χώρες-μέλη πως είναι οι κύριοι κερδισμένοι της Νομισματικής Ένωσης, καθώς για μία δεκαετία υπήρξε τεράστια αύξηση των εξαγωγών τους προς Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, όπου εμφανίστηκε υπερβολική αύξηση των εισοδημάτων, ωστόσο, όπως αναφέρει, θα ήταν άδικο να ειπωθεί ότι ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους.

Αφετέρου, προσθέτει, τώρα γίνεται κατανοητό πόσο ασύλληπτα ακριβό θα ήταν το κόστος, αν αφήνονταν να καταρρεύσουν αυτές οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες, από των οποίων την ανάπτυξη επωφελήθηκαν οι βόρειες χώρες.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του σε άλλες αυστριακές εφημερίδες, ο Τόμας Βίζερ είχε χαρακτηρίσει «ανοησίες» τις θέσεις που διατυπώνονται κατά καιρούς για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς, όπως είχε επισημάνει, οι οικονομικές της συνέπειες θα ήταν τόσο αρνητικές που δεν θα συνέφεραν σε καμία χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα