ΧΑΑ - Υπογραφή συμφωνίας με το χρηματιστήριο Βελιγραδίου

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2002 18:05

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών Βελιγραδίου, για την υλοποίηση του έργου «δημιουργίας αγοράς κεφαλαίου στη Σερβία», υπεγράφη σήμερα στο Βελιγράδι.

Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν από τη σερβική πλευρά, ο κ. Bozidar Delic, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και άλλοι αξιωματούχοι, και από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Παν. Αλεξάκης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι Μιχαήλ Σπινέλλης και ο Σύμβουλος Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης.

Η συμφωνία εντάσσεται στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, και το έργο στο οποίο αναφέρεται προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και το Χρηματιστήριο Αξιών Βελιγραδίου (ΧΑΒ) έχουν ξεκινήσει τη συνεργασία τους από το τέλος του 2000 με μια σειρά από ενέργειες, όπως η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, η οργάνωση ημερίδας στο Βελιγράδι, η παροχή εκπαίδευσης από το ΧΑΑ σε στελέχη και Μέλη του ΧΑΒ, η εκπόνηση Πλάνου Εργου για την Ανάπτυξη της Σερβικής Αγοράς Κεφαλαίων κ.α.

Ως συνέχεια των παραπάνω βημάτων, τον Δεκέμβριο του 2001 υπογράφηκε σχετική διακρατική συμφωνία που εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναπτυξιακής Βοήθειας και Συνεργασίας της Ελλάδας και αφορά την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Αγοράς Κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αξιών του Βελιγραδίου».

Το έργο, που θα χρηματοδοτηθεί με 1,8 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει:

– Εγκατάσταση του συστήματος συναλλαγών ΟΑΣΗΣ του ΧΑΑ και άλλων περιφερειακών - υποστηρικτικών συστημάτων στο ΧΑΒ για τη διεξαγωγή των συναλλαγών στην αγορά της Σερβίας.

– Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στο ΧΑΒ για την κατάρτιση Θεσμικού και Κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς κεφαλαίων στη Σερβία.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει από το ΧΑΑ και την ΑΣΥΚ ΑΕ (Ανάπτυξη Συστημάτων και Υποστήριξης Κεφαλαιαγοράς ΑΕ), μέλος του ομίλου της ΕΧΑΕ, που υποστηρίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά σε θέματα Πληροφοριακής Τεχνολογίας και Χρηματοοικονομικών θεμάτων.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου και με δεδομένο ότι οι δύο αγορές, Ελλάδας και Σερβίας, θα διαθέτουν κοινά πληροφοριακά συστήματα υποστήριξης των συναλλαγών καθώς και συμβατό κανονιστικό πλαίσιο θα έχει τα παρακάτω αποτελέσματα:

– Στενή συνεργασία ή ακόμα και ομογενοποίηση των αγορών Ελλάδας και Σερβίας.

– Δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων των συντελεστών της ελληνικής αγοράς όπως χρηματιστηριακές εταιρείες και ανάδοχοι, στη Σερβία.

– Επίσης στόχος του ΧΑΑ είναι η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας με το ΧΑΒ και με τη συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση - ενοποίηση των βαλκανικών αγορών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα