Στη δίνη των προειδοποιήσεων

Δυσπιστία και απογοήτευση για την τεχνολογία
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2002 00:01
UPD:06:35

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ των προειδοποιήσεων από τεχνολογικούς κολοσσούς, περιλαμβανομένων των Apple Computer και Advanced Micro Devices, για την πορεία των κερδών τους κινήθηκε χθες η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, απομακρύνοντας τις ελπίδες των επενδυτών για ανάκαμψη των εταιρικών κερδών.

Την ίδια στιγμή αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα blue chips επηρεάστηκαν εν μέρει από την εξασθένηση του δολαρίου. Πολυεθνικές, όπως McDonald's, στηρίζουν μέρος των εσόδων τους στις υπερπόντιες δραστηριότητές τους και ωφελούνται από το ασθενέστερο δολάριο. Η Intel δεν βοήθησε επίσης στη βελτίωση του κλίματος, με την ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να κλείσει επιχείρησή της στο Διαδίκτυο. Με απώλειες 144,55 μονάδων, ποσοστό 1,49% έκλεισε ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) φθάνοντας στις 9.561,57 μονάδες. Πτώση 46,13 μονάδων, ποσοστό 2,99% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.496,83 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν μια ακόμη συνεδρίαση με απώλειες, αν και κατάφεραν να ανακτήσουν μέρος του αρχικά μεγαλύτερα χαμένου εδάφους, βλέποντας την αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να αντιδρά σχετικά ψύχραιμα στο νέο κύμα προειδοποιήσεων αναφορικά με την κερδοφορία εταιρειών τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

Επικεφαλής της πτώσης στην Ευρώπη τέθηκε η γαλλική Alcatel με τους επενδυτές να περιμένουν με αγωνία την εξαμηνιαία έκθεση της φινλανδικής Nokia (δημοσιεύεται σήμερα) με τη μετοχή της τελευταίας να δέχεται και αυτή πιέσεις.

Δύσκολες ώρες πέρασαν και οι μετοχές τραπεζών, κυρίως της Credit Suisse.

Στρατηγικοί αναλυτές, ωστόσο, έσπευσαν να τονίσουν πως οι αποτιμήσεις των μετοχικών τιμών βελτιώθηκαν έπειτα από τέσσερις εβδομάδες απωλειών χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αλλάξει άρδην το σημερινό κλίμα δυσπιστίας και απογοήτευσης που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους τόσο όσον αφορά στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας όσο και των εταιρικών κερδών.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριξαν πως παραμένει πολύ δύσκολο για τους αναλυτές να προβλέψουν την ανάκαμψη του τομέα τεχνολογίας ειδικά.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με πτώση 1,6% και 1,87% αντίστοιχα, ενώ ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας έχασε περισσότερο από το 3% της αξίας του και βρίσκεται στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 1997. Απώλειες της τάξης του 2% κατέγραψαν επίσης οι κλαδικοί δείκτες τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης και τραπεζών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα