Γαλλία: «Μαχαίρι» 10 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 12:27
UPD:15:21

Μείωση των δημόσιων δαπανών κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη χρονιά, εξαιρουμένων των συντάξεων και της καταβολής τόκων επί του χρέους, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Μείωση των δημόσιων δαπανών κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη χρονιά, εξαιρουμένων των συντάξεων και της καταβολής τόκων επί του χρέους, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι περικοπές αποφασίστηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών της γαλλικής κυβέρνησης να πετύχει το στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

«Οι δαπάνες, εξαιρουμένης της εξυπηρέτησης του χρέους και των συντάξεων, θα σταθεροποιηθούν σε ονομαστικούς όρους, το οποίο θα μας επιτρέψει να εξοικονομήσουμε πάνω από 10 δισ. ευρώ», είπε ο Ολάντ ενώπιον του ελεγκτικού συνεδρίου, κάνοντας λόγο για την «πιο σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που γίνεται εδώ και 30 χρόνια».

Την ώρα που αυξάνονται οι φωνές, κυρίως οικονομολόγων, για την επανεξέταση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω της κατάστασης της οικονομίας, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι θέλει να επιτύχει το 3% για να «διαφυλαχθεί η ποιότητα της υπογραφής της Γαλλίας απέναντι στις αγορές για τη χρηματοδότηση του χρέους μας με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια», αλλά και «για να ξαναβρεθούν τα απαραίτητα περιθώρια ελιγμού» για το μέλλον.

Αυτό αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από 33 δισ. ευρώ σε όρους μείωσης των δαπανών και σε όρους επιπρόσθετων εσόδων, υπενθύμισε ο Ολάντ και δεσμεύτηκε η προσπάθεια αυτή να κατανεμηθεί δίκαια.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρνούμαι, μαζί με την κυβέρνηση, μια γενική και αδιάκριτη αύξηση των φόρων στα νοικοκυριά, η οποία θα μείωνε την αγοραστική τους δύναμη», επέμεινε ο Ολάντ. «Αυτοί που έχουν τα περισσότερα θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία του Ανώτερου Συμβουλίου Δημοσιονομικών, επιπλέον του ελεγκτικού συνεδρίου, για να διασφαλίσει την τήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η δημιουργία αυτής της αρχής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο, το οποίο θα φτάσει τον Οκτώβριο ενώπιον του κοινοβουλίου, για τον «χρυσό κανόνα» επανόδου της δημοσιονομικής εξισορρόπησης, που επίσης προβλέπεται από το σύμφωνο.

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε επίσης σημαντικές τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την ΕΕ στα τέλη Ιουνίου και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χθες. Σημείωσε πάντως πως «αυτές οι αποφάσεις δεν μας απαλλάσσουν από το να βάλουμε τάξη στις χώρες μας αντιστοίχως».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα