Καθησυχαστική παρέμβαση Ασμουσεν για τις αγορές ομολόγων

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 13:14
UPD:13:16

Να ρίξει τους τόνους στη Γερμανία, μετά την οξεία αντίδραση των γερμανικών εφημερίδων για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, έσπευσε ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της EKT.

Να ρίξει τους τόνους στη Γερμανία, μετά την οξεία αντίδραση των γερμανικών εφημερίδων για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, έσπευσε ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Ασμουσεν δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Inforadio rbb ότι η ΕΚΤ θα προβαίνει στην αγορά ομολόγων ενός κράτους μέλους υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα δεσμεύεται να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις μέσω της εφαρμογής αυστηρών μέτρων.

«Θα κάνουμε το καθήκον μας εντός του πλαισίου της δικαιοδοσίας μας», προσέθεσε αναφερόμενος στο πρωταρχικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επεσήμανε ότι η αγορά ομολόγων, στόχος της οποίας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από μια κυβέρνηση για την εξυγίανση της οικονομίας.

«Θα πραγματοποιούνται [αγορές ομολόγων] όταν μια χώρα δεσμεύεται για αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό αποτελεί επιτακτική, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να αποφύγουμε τη χαλάρωση της πίεσης προς στα κράτη για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό τους, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα