Κρίσιμες διαβουλεύσεις

Ενστάσεις από την τρόικα
Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2012 19:29
UPD:22:06

Περίπου δυόμισι ώρες διήρκεσε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επτελείο, προκειμένου «να κλειδώσουν» τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Ερωτηθείς «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει ενδεχόμενο να απορριφθούν από την τρόικα», απάντησε «ναι», προσθέτοντας, πάντως, ότι «το πακέτο πρέπει "να κλειδώσει" το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα, άλλος ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι, ουσιαστικά, η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».

Ερωτηθείς ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, εάν το ύψος των ενστάσεων της τρόικας είναι 2 δισ. ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «Κανένα σχόλιο».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσήλθε στη συνάντηση με φακέλους, στους οποίους υπήρχαν μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου, μετά από τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της τρόικας, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014.

Στη σύσκεψη, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος.

Από την πλευρά της τρόικας, μετείχαν οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), με τον κ. Τόμσεν να δηλώνει μετά, ότι «ήταν μια καλή συνάντηση» και τον κ. Μαζούχ να προσθέτει «δουλεύουμε μέρα- νύχτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου «μακροοικονομικού σεναρίου», το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία, που κινούνται ανεξέλεγκτα και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Για το πακέτο των μέτρων θα υπάρξει μια πρόγευση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα δημοσιοποιηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα μέτρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες για ενστάσεις της τρόικας στα ισοδύναμα μέτρα και επιμονή στις απολύσεις στο Δημόσιο, στην εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι αξιωματούχοι της τρόικας θα αξιολογήσουν τις επόμενες ημέρες την δημοσιονομική πρόοδο της χώρας ώστε να αποφασίσουν αν θα δώσουν το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 31 δισ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα ολοκληρώσουν την κοινωνική ισοπέδωση

Τα προωθούμενα μέτρα θα ολοκληρώσουν την κοινωνική ισοπέδωση και θα βαθύνουν την ύφεση, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταφερόμενος κατά της κυβέρνησης. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: «Με περισσή άνεση ο υπουργός Οικονομικών διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, παρουσιάζοντάς τους μάλιστα μέτρα ύψους 17 δισ. έτσι ώστε να διαλέξουν τα πρώτα 11,5, αλλά ταυτόχρονα να έχουν και απόθεμα για νέα μέτρα αργότερα. Για τον κ. Στουρνάρα τα δισ. είναι νούμερα. Για την ελληνική κοινωνία όμως είναι θέσεις εργασίας, συντάξεις, μισθοί, κλείσιμο επιχειρήσεων, είναι ανθρώπινες ζωές με τις οποίες κανείς δεν δικαιούται να παίζει. Ψιλά γράμματα για τον κ. Υπουργό. Τα μέτρα αυτά θα ολοκληρώσουν την κοινωνική ισοπέδωση και θα βαθύνουν την ύφεση.

»Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. επιδίδονται σε επικοινωνιακές ασκήσεις για να πείσουν πως αγωνιούν μήπως τα μέτρα είναι οριζόντια και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή. Μάταια προσπαθούν ο καθένας για τον εαυτό του να αποποιηθεί των ευθυνών του. Ο λαός μας γνωρίζει πως η συνενοχή τους είναι απόλυτη και θα τους κρίνει όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για το έγκλημα που διαπράττουν ενάντια στην ελληνική κοινωνία».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Τα μέτρα έχουν κλειδώσει

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται και δεν παρακολουθεί τις συναντήσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων γιατί όλοι γνωρίζουν καλά ότι γίνονται για το θεαθήναι, καθώς τα μέτρα "έχουν κλειδώσει", έχουν την έγκριση των πιστωτών και το μόνο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η επικοινωνιακή διαχείρισή τους» σχολίσαν από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

»Ο κ. Κουβέλης κρατά το όπλο, ο κ. Βενιζέλος τραβά τον "κόκορα" και ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους.

Βολές από τη Χρυσή Αυγή

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή: «Δεν αρκούσαν οι επικύψεις Στουρνάρα στους τροικανούς, που ως καλοί τοκογλύφοι θα επιζητούν εσαεί περισσότερο χρήμα και περισσότερο αίμα από τον ελληνικό λαό. Την ίδια ώρα Βενιζέλος και Κουβέλης παίζουν το τελευταίο επικοινωνιακό χαρτί τους μήπως και περισώσουν κάτι από τα προς κατεδάφιση κόμματά τους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα