BEΛΤΙΩΣΗ παρουσιάζει αυτή την ώρα το επενδυτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, γεγονός που αποδίδεται σε ενδείξεις για ανοδικό άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς και στην είδηση ότι η Nokia διατήρησε αμετάβλητη την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.
Η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι πωλήσεις της στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 10%. Η εκτίμηση αυτή άσκησε ισχυρές πιέσεις στη μετοχική της τιμή, καθώς οι αρχικές προβλέψεις της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεών της κατά τουλάχιστον 15% στο εν λόγω χρονικό διάστημα.
Αυτή την ώρα, ο τίτλος της Nokia ενισχύεται κατά 2,62%, ενώ νωρίτερα τα κέρδη του ξεπέρασαν το 4%. Σε θετικό έδαφος έχει περάσει επίσης η μετοχή της Alcatel (0,82%).
Αντιθέτως, απώλειες (1,33%) εξακολουθεί να καταγραφεί η μετοχή της France Telecom εξαιτίας της είδησης ότι η Deutsche Telekom μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης προέβη στην πώληση του μεριδίου (1,8%) που κατείχε στη γαλλική εταιρεία έναντι 0,3 δισεκ. ευρώ.
Πτώση (1,08%) σημειώνει και ο τίτλος της Vodafone. Η βρετανική μετοχή δέχθηκε χθες έντονες πιέσεις μετά την είδηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κρις Γκεντ, έλαβε ως αμοιβή, το ποσό των 2,42 εκ. στερλινών (3,6 εκ. δολάρια) για το 2001, μια χρονιά στην οποία ο βρετανικός όμιλος κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
Ο κ. Γκεντ έλαβε επίσης μετοχές της Vodafone, αξίας 1,5 εκ. στερλινών, σε μια κίνηση που ξεσήκωσε τις επικρίσεις των επενδυτών, οι οποίοι παρατήρησαν τη μετοχή της Vodafone να χάνει σημαντικό μέρος της αξίας της την τελευταία διετία.
Σημαντικές απώλειες, άνω του 9%, καταγράφει τέλος η μετοχή του βρετανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Reuters, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην περικοπή 650 θέσεων εργασίας. «Η διοικητική οργάνωση που εφαρμόσαμε τον Ιανουάριο μάς επέτρεψε μεγαλύτερο έλεγχο των δαπανών και επιτάχυνε τη μετατροπή των δραστηριότητών μας. Η αγορά παραμένει δύσκολη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ρόιτερ Τομ Γκλόσερ που ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι το καλοκαίρι.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται οριακά κατά 0,09% και βρίσκεται στις 4.656,6 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 0,83%, στις 3.902 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,2 μονάδες και έχει διαμορφωθεί στις 4.355,02 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία μειώθηκαν το Μάιο για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/20/226012.htm .