Nokia Oyj : Χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2002 12:31

Χαμηλότερες πωλήσεις, οι οποίες όμως θα είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι, προβλέπει για φέτος η μεγαλύτερη εταιρεία συσκευών κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, Nokia Oyj, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος δεν θα επιστρέψει στους ρυθμούς ανάπτυξης της δεκαετίας του '90.

Η φιλανδική εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη των πωλήσεών της στο δεύτερο εξάμηνο φέτος στο 10%. Η προηγούμενη πρόβλεψή της έκανε λόγο για ανάπτυξη τουλάχιστον 15%. Εντούτοις, εμμένει στην εκτίμησή της για τη φετινή πορεία των κερδών της αναμένοντας κέρδη, εκτός εκτάκτων αποτελεσμάτων, 83 σεντς ανά μετοχή.

Οπως ανακοινώθηκε η διοίκησή της εναποθέτει τις ελπίδες της σε 30 νέα μοντέλα τα οποία θα εισάγει στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση σε μία «κουρασμένη» αγορά. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων και ο μισός πληθυσμός στις ΗΠΑ είναι ήδη κάτοχοι κινητών τηλεφώνων και δεν αναμένεται να τα αντικαταστήσουν όσο σύντομα προβλεπόταν.

Η Nokia διευκρίνισε ότι οι μισές συσκευές κινητής τηλεφωνίας που θα αποσταλούν μέχρι τα τέλη του 2002 θα έχουν δυνατότητες MMS, ενώ πάνω από τις μισές που θα αποσταλούν εντός του 2003 θα έχουν έγχρωμη οθόνη.

Παράλληλα, η φιλανδική εταιρία επανέλαβε την εκτίμησή της για πωλήσεις, παγκοσμίως, 400 με 420 εκατομμυρίων συσκευών κινητής τηλεφωνίας το 2002, καθώς και το ότι παραμένει στόχος της ο έλεγχος του 40% της παγκόσμιας αγοράς.

Η Nokia βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ισχυρότερο ανταγωνισμό από τους αντιπάλους της, όπως οι Motorola, Samsung και Siemens, μετά από μία τριετία κατά τη διάρκεια της οποίας εκμεταλλεύθηκε την αδυναμία τους, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

Τα τελευταία στοιχεία από την Gartner's Dataquest έδειξαν ότι η Motorola αύξησε στο πρώτο τρίμηνο φέτος το μερίδιο που ελέγχει στο 15,5% από 13,6% ενώ η φιλανδική εταιρεία διεύρυνε οριακά το δικό της στο 34,7% από 34,4% (αν και η ίδια το τοποθετεί σε άνω του 37%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα