Θετικά μηνύματα αποτέλεσαν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για ουσιαστική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και προσωπική παρακολούθηση σε μηνιαία βάση από τον ίδιο τον κύριο Αντ. Σαμαρά της πορείας υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων στους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.
«Οι συνθήκες ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και συρρίκνωσης των οικονομιών βασικών μας εμπορικών εταίρων στην ΕΕ και σε Τρίτες Χώρες, επιβάλλει την άμεση κινητοποίηση της Επίσημης Πολιτείας και των συλλογικών φορέων, για την υλοποίηση μίας επιθετικής Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας, με δύο βασικούς άξονες: Την ενίσχυση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την εκστρατεία ανάκτησης του κύρους της χώρας διεθνώς», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη.
«Είναι εξαιρετικά αισιόδοξα τα μηνύματα του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, που προανήγγειλε φορολογικά και ουσιαστικά κίνητρα ενίσχυσης της εξωστρέφειας, με προσωπική ενασχόλησή του σε μηνιαία βάση», πρόσθεσε.
Παράλληλα, η κ. Σακελλαρίδη σημείωσε πως ο ΠΣΕ επαναφέρει την κοινή πρόταση για τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας, υπό τον Πρωθυπουργό, του CLUSTER Εξωστρέφειας, που έχουν συστήσει ο ΠΣΕ, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, «με στόχο την προώθηση άμεσων μέτρων και προτεραιότητα στην επίλυση του φλέγοντος ζητήματος των επιστροφών ΦΠΑ και των συμψηφισμών των οφειλών του Δημοσίου στις ελληνικές επιχειρήσεις».
«Η διατήρηση θετικών ρυθμών και προσήμων στην πορεία των εξαγωγών, που προβλέπεται φέτος να ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς σε περίπτωση νέας μείωσης, θα βαθύνει κατά τουλάχιστον μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες η ύφεση και άρα θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και περικοπές προσαρμογής», τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ.