ΔΝΤ : Ενέκρινε δάνειο 36 εκατ. δολ. για την Αλβανία

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2002 13:53

Δάνειο ύψους 36 εκατ. δολ. ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την Αλβανία διευκρινίζοντας ότι τα Τίρανα θα μπορέσουν να εκταμιεύσουν το ποσόν των τεσσάρων εκατ. δολ. με την έγκριση την Πέμπτη από την Παγκόσμια Τράπεζα της αναπτυξιακής στρατηγικής της γείτονος, καθώς και της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Η Αν Κρίγκερ, υπ' αριθμόν δύο του ΔΝΤ, τόνισε ότι η αλβανική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη διαρκούς ανάπτυξης υποστηριζόμενης από ελεγχόμενο πληθωρισμό. Σημείωσε επίσης ότι το επίπεδο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας είναι ικανοποιητικό.

Το ΔΝΤ διευκρίνισε ότι οι προτεραιότητες του προγράμματος στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του οφείλουν να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα της είσπραξης φόρων.

Οι προβλέψεις για τον αναπτυξιακό ρυθμό της αλαβανικής οικονομίας κάνουν λόγο για 6% στο 2002 και 7% την επόμενη διετία, πριν εξασθενήσει ελαφρώς στο 6,5% το 2005. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 3% τα επόμενα χρόνια από 5,3% στο 2002. Το γενικό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα μειωθεί σταδιακά μέχρι το 2005 στο 5,6% από 8% φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα