Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα να μείνει η χώρα πιστή στις δεσμεύσεις της.
Σε σημερινή ομιλία του στη Μπούντεσταγκ, ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι να διορθωθούν τα σφάλματα του παρελθόντος.
Όπως εξήγησε, «τα αίτια [της κρίσης] βρίσκονται στα σφάλματα των οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη και [η κρίση] μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από αυτά».
«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό, [δεν μπορεί να γίνει] ούτε με συγκέντρωση του χρέους ούτε με απερίσκεπτη χρήση των μηχανημάτων εκτύπωσης [χρήματος] της τράπεζας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην αρχή αυτή βασίστηκαν όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τα πακέτα διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών και την ΕΚΤ, επισήμανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να υπερασπιστούν και να σεβαστούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εν όψει της κρίσιμης έκθεσης της τρόικας, φοβούμενο ένα ντόμινο επιπτώσεων με τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί να αποτρέψει σε κάθε περίπτωση μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παρά τις επίμονες διακηρύξεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι τα πάντα εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικα.
«Πρέπει να βρούμε μια λύση» φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος σε στενό κύκλο συνεργατών της, την περασμένη εβδομάδα.
Η πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στη συνεδρίαση του Εurogroup την Παρασκευή το πρωί στη Λευκωσία, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 8 Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί στις αρχές του τρίτου 10ημερου του Σεπτεμβρίου.
Γιατί η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη
Στη μεταστροφή του Βερολίνου όσον αφορά στην Ελλάδα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα στον ιστότοπο της The Washington Post, το οποίο αναζητά τα αίτια αυτής της αλλαγής στη στάση της Γερμανίας που φαίνεται να στηρίζει πλέον την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Μπροστά στο δίλημμα για αποβολή ή διατήρηση της χώρας από την ευρωζώνη, οι γερμανικές αρχές φαίνεται να κλίνουν προς τη δεύτερη επιλογή, υπό τον φόβο του «ντόμινο» που μπορεί να οδηγήσει την ευρωζώνη σε κατάρρευση.
Ολοένα περισσότεροι σύμβουλοι του Βερολίνου ενστερνίζονται την άποψη των αναλυτών ότι εάν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, οι αγορές θα αρχίζουν να στοιχηματίζουν ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία θα είναι οι επόμενες. Οι επενδυτές θα κόψουν τη χρηματοδότηση προς αυτές τις χώρες, οι καταθέτες θα τρέξουν να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και η Ισπανία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Σε αυτό το σημείο, η ευρωζώνη θα καταρρεύσει, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Επομένως, η εναλλακτική επιλογή που έχει η τρόικα είναι να «μαλακώσει» τη στάση της προς την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι αποκλίσεις του ελληνικού προγράμματος από τους στόχους μπορούν να χαρακτηριστούν από τους Ευρωπαίους εταίρους «αυστηρώς προσωρινές» και να γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χώρα χρειάζεται επιπλέον 20-30 δισ. ευρώ για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Το ΔΝΤ, πάντως, έχει φανεί διατεθειμένο να ελιχθεί, σημειώνει η εφημερίδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ταμείου, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι «το ΔΝΤ δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες των Ελλήνων για περιστολή του ελλείμματος «εντυπωσιακές». Τη μεγαλύτερη πρόκληση αντιμετωπίζει πλέον η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους της για την αναγκαία αυτή αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα.
Γκ. Σρέντερ: Να δοθεί χρονική πίστωση στην Ελλάδα
Υπέρ της παροχής περισσότερου χρόνου στη χώρα μας τάσσεται ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στο οποίο επισημαίνει την αξιόλογη πρόοδο που έχουν σημειώσει τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας και τους κινδύνους που συνεπάγεται η λιτότητα.
Υπερασπιζόμενος τη λεγόμενη «Agenta 2010», δηλαδή τις επίπονες μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφάρμοσε η κυβέρνησή του, ο κ. Σρέντερ υποστηρίζει την προοπτική επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
«Γνωρίζουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα μόνο όταν συνοδεύονται από οικονομική ανάπτυξη. Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η κατάσταση, όμως, στην οποία βρίσκονται σήμερα οι χώρες αυτές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζεται η κρίση μόνο με τη λιτότητα».
Ο πρώην καγκελάριος προειδοποιεί ότι η σκληρή λιτότητα απειλεί να στραγγαλίσει την οικονομία, «όπως συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της Ελλάδας». «Μέσα σε δύο χρόνια η χώρα προχώρησε σε αυξήσεις φορολογίας και περιορισμό δαπανών που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2014 θα φθάσουν στο 30%».
«Καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες περικοπές. Για το λόγο αυτό οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», καταλήγει ο κ Σρέντερ.