Με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 2,9% κινείται η εγχώρια κατανάλωση οίνου την τελευταία πενταετία, όπως επισημαίνεται στην κλαδική μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.
Όσον αφορά στην παραγωγή οίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η εξέλιξή της δεν ακολουθεί σταθερή πορεία. Την προηγούμενη πενταετία (περίοδοι 2001-2002 έως και 2005-2006), η εγχώρια παραγωγή κινήθηκε γενικά ανοδικά, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,75%. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία (περίοδοι 2006-2007 έως 2010-2011) η παραγωγή κινήθηκε πτωτικά με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης -6,7%. Παράλληλα, τα αποθέματα οίνου κινήθηκαν πτωτικά την τελευταία τριετία.
Αναφερόμενη στην εξέλιξη της κατανάλωσης οίνου και τη διάρθρωση της αγοράς, η Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, σημειώνει τα εξής: «Η εγχώρια κατανάλωση οίνου κινήθηκε επίσης πτωτικά την τελευταία πενταετία, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -2,9%. Την περίοδο 2009/10 η κατανάλωση κατέγραψε πρόσκαιρη ανάκαμψη (15,5%), ωστόσο την τελευταία περίοδο (2010/11) αναμένεται υποχώρηση που ξεπερνά το 10% βάσει προσωρινών στοιχείων».
Σύμφωνα με την κ. Παντελαίου, από το συνολικό μέγεθος της κατανάλωσης, τα εμφιαλωμένα κρασιά εκτιμάται ότι καλύπτουν ένα ποσοστό της τάξης του 35% στην παρούσα φάση. Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση του οίνου, το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχουν τα κρασιά που ανήκουν στην κατηγορία «Χωρίς ένδειξη ΠΟΠ/ΠΓΕ» (63,7%), ενώ με βάση το χρώμα, τα λευκά κρασιά υπερτερούν με μερίδιο 68,3% για το 2011.
Αναφορικά με τις εισαγωγές, τα κρασιά εγχώριας παραγωγής καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που διαμορφώνει σε χαμηλά επίπεδα το βαθμό εισαγωγικής διείσδυσης, ο οποίος κυμάνθηκε μεταξύ 4,5% και 5% την τελευταία διετία. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ανάκαμψη στις εξαγωγές οίνου, με το βαθμό εξαγωγικής επίδοσης να ανέρχεται σε 12,3% για την τελευταία οινική περίοδο (2010/2011).