Εύσημα στην Ελλάδα από τον Μπαρόζο

Εκκληση για ευρωπαϊκή ομοσπονδία
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 10:51
UPD:12:20

«Μπράβο στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πιστεύω πως, αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να παραμείνει στην Ευρωζώνη», είπε.

Eύσημα στην Ελλάδα για τις προσπάθειες εξυγίανσης των δημοσιονομικών της απέδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η χώρα μπορεί να σωθεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

«Μπράβο στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο. Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, αν καταφέρει να εξαλείψει τις αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις και αν οι άλλες πλευρές εξαλείψουν τις αμφιβολίες για την αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πιστεύω πως, αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να παραμείνει στην Ευρωζώνη», είπε και εκτίμησε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, αυτό το φθινόπωρο, να φθάσει στο σημείο καμπής και να προχωρήσει στην εξυγίανση της οικονομίας της, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της».

Νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για κρίση πολιτικής αξιοπιστίας στην Ε.Ε. και τόνισε ότι « η Ευρώπη χρειάζεται νέα κατεύθυνση, νέες ιδέες και νέο τρόπο σκέψης». Υπογράμμισε, παράλληλα, τον κρίσιμο ρόλο της ΕΚΤ στη διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να εξελιχθεί προς μία «ομοσπονδία εθνών-κρατών». «Έχουμε ανάγκη να προχωρήσουμε προς μία ομοσπονδία εθνών-κρατών... Είναι ο πολιτικός μας ορίζοντας», τόνισε.

«Η δημιουργία αυτής της ομοσπονδίας εθνικών κρατών θα απαιτήσει τελικά μία νέα συνθήκη», είπε ο κ. Μπαρόζο. «Μία βαθιά και γνήσια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να ξεκινήσει με τις ισχύουσες συνθήκες, αλλά μόνο μία νέα συνθήκη μπορεί να την ολοκληρώσει.»

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, η νέα κοινή τραπεζική εποπτική αρχή που προβλέπεται να ιδρυθεί υπό τη στέγη της ΕΚΤ θα πρέπει να επιβλέπει το σύνολο των τραπεζών της ΕΕ και όχι μόνο τις μεγάλες, συστημικά σημαντικές τράπεζες.

Κον Μπετίτ: Να δοθούν τώρα χρήματα στην Ελλάδα

Την ανάγκη δημιουργίας ενός ταμείου απόσβεσης χρέους για την Ελλάδα υπογράμμισε με τη σειρά του ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπετίτ.

Δεν χρειάζεται άλλη εμμονή στην αναγκαιότητα προσαρμογών στην Ελλάδα, η περίοδος αυτή τελείωσε, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι επιβάλλεται να δοθούν τώρα χρήματα στην Ελλάδα και να εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους της. Πρόσθεσε δε, ότι, εξαιτίας αυτής της πολιτικής, γνωρίζει τεράστια άνοδο η ακροδεξιά στην Ελλάδα.

«Δεν είναι δυνατόν μία κοπέλα να δουλεύει για 150 ευρώ το μήνα σ' ένα σούπερ μάρκετ και ν' αρνηθεί τα ποσά που της προσφέρουν οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς στην Ελλάδα για την "στρατολόγηση" της», κατέληξε ο κ. Κον Μπετίτ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα