ΗΠΑ: Αμοιβή 104 εκατ. δολ. σε πληροφοριοδότη για το σκάνδαλο της UBS

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 13:33
UPD:13:33

Το 2008, ο Μπίρκενφιλντ είχε παράσχει στις αμερικανικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τακτική της UBS, η οποία διευκόλυνε εύπορους Αμερικανούς φορολογούμενους να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους μεταφέροντας σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Την πρωτοφανή αμοιβή των 104 εκατ. δολαρίων κατέβαλε η Φορολογική Αρχή των ΗΠΑ (IRS) σε έναν πληροφοριοδότη της, επειδή αποκάλυψε καίριες πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο απόκρυψης εισοδημάτων εύπορων Αμερικανών, στο οποίο είχε εμπλακεί η ελβετική τράπεζα UBS.

Την Τρίτη, η IRS εξέδωσε την τελική της απόφαση σχετικά με το χρηματικό έπαθλο που θα καταβάλει στον Μπράντλεϊ Μπίρκενφιλντ. Το 2008, ο Μπίρκενφιλντ είχε παράσχει στις αμερικανικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τακτική της UBS, η οποία διευκόλυνε εύπορους Αμερικανούς φορολογούμενους να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους μεταφέροντας σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Εξηγώντας την απόφασή της αυτή, η φορολογική αρχή εξήρε την «εξαιρετική συνεργασία» που είχαν οι αρμόδιοι με τον Μπίρκενφιλντ, ο οποίος παρείχε πληροφορίες σε «μεγάλο εύρος και βάθος» και οι οποίες αποτέλεσαν την αφετηρία για τις «πρωτοφανής ενέργειες» στις οποίες προέβησαν οι αρχές κατά της UBS.

Ο Μπίρκενφιλντ, ωστόσο, είχε εκτίσει τριετή ποινή φυλάκισης, όταν παραδέχθηκε το 2008 ότι συμμετείχε και ο ίδιος στις δραστηριότητες της τράπεζας με στόχο τη φοροδιαφυγή εύπορων Αμερικανών.

Οι πληροφορίες που παρείχε, όμως, έδωσαν στις αμερικανικές αρχές τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με τη UBS το 2009 διακανονισμό ύψους 780 εκατ. δολαρίων. Βάσει της συμφωνίας, η τράπεζα υποχρεωνόταν να αποκαλύψει στους αρμοδίους τα ονόματα 5.000 πελατών της, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

«Η IRS στέλνει σήμερα 104 εκατ. μηνύματα στους πληροφοριοδότες ανά τον κόσμο, ότι υπάρχει πλέον ασφαλής και σίγουρος τρόπος να καταγγέλλει κανείς τις φορολογικές απάτες, καθώς και ότι η IRS προσφέρει αμοιβή», αναφέρει η δήλωση των συνηγόρων του Μπίρκενφιλντ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα