Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην εποπτεία όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση.
«Η Επιτροπή κάνει νομοθετικές προτάσεις για έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας (των τραπεζών)», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, υποστηρίζοντας ότι «αυτό αποτελεί ένα μεγάλο άλμα - το θεμέλιο λίθο για μία τραπεζική ένωση».
«Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας που προτείνουμε σήμερα» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «θα δημιουργήσει μία ενισχυμένη αρχιτεκτονική, με έναν κεντρικό ρόλο για την ΕΚΤ». «Η εποπτεία πρέπει να μπορεί να ελέγχει παντού, επειδή οι συστημικοί κίνδυνοι μπορούν να είναι παντού και όχι μόνο στις αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες», πρόσθεσε.
Η πρόταση για την τραπεζική ένωση προβλέπει τρία βήματα: Πρώτον, την απόκτηση από την ΕΚΤ της αρμοδιότητας να ελέγχει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης και άλλων χωρών της ΕΕ που συμφωνούν με την εποπτεία. Δεύτερον, την ίδρυση ενός ταμείου για την εκκαθάριση τραπεζών και, τρίτον, ένα πλήρες πλαίσιο για την προστασία των καταθέσεων των πολιτών σε όλη την Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, το πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνει:
Πρώτον, ρύθμιση για τη μεταβίβαση ισχυρών εποπτικών αρμοδιοτήτων στην ΕΚΤ για τον έλεγχο όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης, παράλληλα με έναν μηχανισμό για την ένταξη σε αυτή σε εθελοντική βάση χωρών εκτός της Ευρωζώνης.
Δεύτερον, ρύθμιση που ευθυγραμμίζει την υφιστάμενη ρύθμιση για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) με το νέο πλαίσιο τραπεζικής εποπτείας, ώστε να διασφαλισθεί ότι η λήψη αποφάσεων από την EBA (σ.σ.: που έχει αρμοδιότητα για το σύνολο της ΕΕ) θα παραμείνει ισορροπημένη και ότι αυτή θα συνεχίζει να διατηρεί την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.
Τρίτον, μία έκθεση που περιγράφει το συνολικό όραμα της Επιτροπής για την τραπεζική ένωση, καλύπτει το ενιαίο σύνολο κανόνων και του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, καθώς και τα βήματα που είναι αναγκαία για έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η ΕΚΤ θα είναι υπεύθυνη για καθήκοντα, όπως της εξουσιοδότησης πιστωτικών ιδρυμάτων, της συμμόρφωσης των τραπεζών όσον αφορά τις απαιτήσεις για το υποχρεωτικό ύψος του κεφαλαίου τους, της μόχλευσης και της ρευστότητας, ενώ θα είναι υπεύθυνη και για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ομίλων. Η ΕΚΤ θα μπορεί να προχωρεί έγκαιρα σε παρεμβάσεις, όταν μία τράπεζα παραβιάζει ή υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσει τις απαιτήσεις για το υποχρεωτικό ύψος του κεφαλαίου της, απαιτώντας από την τράπεζα να αναλάβει διορθωτική δράση. Επίσης, θα συνεργάζεται με την EBA στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας.
Η Επιτροπή προτείνει τη λειτουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των Τραπεζών από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ως πρώτο βήμα, η ΕΚΤ θα μπορεί από την ημερομηνία αυτή να αποφασίσει να έχει πλήρη αρμοδιότητα για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ιδιαίτερα για αυτά που έχουν λάβει ή έχουν ζητήσει κρατική βοήθεια. Από την 1η Ιουλίου 2013, όλες οι μεγάλες τράπεζες συστημικής σημασίας θα τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας θα καλύπτει όλες τις τράπεζες.
Ενστάσεις από Σόιμπλε για το ρόλο της ΕΚΤ
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τραπεζική ένωση αποτελούν μια «καλή βάση» για την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Χαρακτήρισε πάντως μη ρεαλιστική την πρόταση να εποπτεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) 6.000 τράπεζες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) δεν θα μπορεί να διορθώνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ χαιρέτισε την πρόταση της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας την ως ένα «σημαντικό βήμα για να τεθούν οι βάσεις μίας χρηματοπιστωτικής ένωσης με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ».
«Η ΕΚΤ καλωσορίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαμορφώθηκε σύμφωνα με το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 29 Ιουνίου για μία απόφαση του Συμβουλίου που θα θεσπίζει έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, που θα περιλαμβάνει την ΕΚΤ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters