Ε.Κ.: Ενίσχυση των συστημάτων ποιότητας γεωργικών προϊόντων

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 13:55
UPD:23:57

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόταση Κανονισμού για τα συστήματα ποιότητος των γεωργικών προϊόντων που αντανακλά καίριες ελληνικές θέσεις κατόπιν τροπολογιών του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου, μέλους της αρμόδιας Επιτροπής Γεωργίας.

Στόχος της νομοθετικής πρότασης, όπως υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια επί τη βάσει προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής Γεωργίας του Ε.Κ. και του αρμοδίου Συμβουλίου Υπουργών, είναι η ενίσχυση των ισχυόντων συστημάτων ποιότητας και η απλοποίηση των διαδικασιών τους, καθώς και η προσθήκη νέων «ενδείξεων ποιότητος». Στο κείμενο έχουν ενσωματωθεί τροπολογίες του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Παπαστάμκου, οι οποίες αντανακλούν καίριες ελληνικές θέσεις.

Πιο αναλυτικά, ο Κανονισμός καθιερώνει ως προαιρετική ένδειξη ποιότητος τον όρο «προϊόν ορεινής παραγωγής». Επιπλέον, δεσμεύει την Κομισιόν να υποβάλει -εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού- έκθεση σχετικά με την καθιέρωση της ένδειξης «προϊόν νησιωτικής γεωργίας», για προϊόντα των οποίων οι πρώτες ύλες προέρχονται από νησιωτικές περιοχές. Στην περίπτωση των μεταποιημένων προϊόντων, η μεταποίηση πρέπει επίσης να γίνεται σε νησιωτικές περιοχές, εάν αυτό επηρεάζει ουσιαστικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος. Ομοίως, προβλέπεται η υποβολή έκθεσης εκ μέρους της Κομισιόν για την καθιέρωση ενός νέου συστήματος επισήμανσης «τοπικής γεωργίας και άμεσης πώλησης».

Παράλληλα, υψίστης σημασίας για την ελληνική γεωργία είναι η αποτροπή τόσο της εμπορίας εντός της ΕΕ, όσο και της εξαγωγής σε τρίτες χώρες προϊόντων, τα οποία παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας καταχωρισμένων ονομασιών ελληνικών προϊόντων. Τα κράτη μέλη οφείλουν να διενεργούν ελέγχους για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του Κανονισμού και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα σε περίπτωση παραβάσεων.

Τέλος, ενώ η Κομισιόν στην πρότασή της προέβλεπε την ακύρωση μίας ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ενός ΕΠΙΠ, όταν μία ονομασία δεν χρησιμοποιείται επί πενταετία, ο κ. Παπαστάμκος, επί τη βάσει των ελληνικών θέσεων, είχε ζητήσει την επέκτασή της σε δεκαετία, θέση που είχε υιοθετηθεί από την Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ. Στον συμβιβασμό που επετεύχθη με το Συμβούλιο επελέγη τελικώς η επταετία.

«Η παραγωγή ποιοτικών και παραδοσιακών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας συνιστά ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό γεωργικό τομέα», δήλωσε με αφορμή την υιοθέτηση της πρότασης Κανονισμού ο κ. Παπαστάμκος. Χαρακτήρισε ακόμη απαραίτητη την παροχή των κατάλληλων εργαλείων, σε επίπεδο Ε.Ε., στους παραγωγούς για τη γνωστοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων τους, και την προστασία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα