Υπόδειγμα κράτους αποτελεί η Βραζιλία στην προσέκλυση ξένων επενδύσεων, καθώς αναδείχθηκε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε όρους αξίας άμεσων ξένων επενδύσεων το 2011, όπως καταδεικνύει η ετήσια «Έρευνα Ελκυστικότητας τη Βραζιλίας» που κατάρτισε η Ernst & Young.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής προσφέρει έναν συνδυασμό σταθερής οικονομίας, αναπτυσσόμενης εγχώριας αγοράς και τεράστιων ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων φυσικών πόρων. Παρά τις ασταθείς διεθνείς οικονομικές προοπτικές, η Βραζιλία προσέλκυσε ένα, ιστορικά, υψηλό αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων ΑΞΕ το 2011. Τόσο η αξία όσο και το πλήθος των εισερχομένων επενδύσεων στη Βραζιλία, τριπλασιάσθηκαν από το 2007 από 19 δισ. δολάρια σε 63 δισ. δολάρια και από 165 το 2007 σε 507 πέρσι αντίστοιχα.
Οι ξένες επενδύσεις εισρέουν στη Βραζιλία πρωτίστως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο επενδυτή της χώρας, τόσο σε αριθμό επενδύσεων (149 επενδύσεις – αύξηση 43%), όσο και σε αξία (12,4 δισ. δολάρια) και σε απασχόληση (35.195 θέσεις εργασίας). Δυναμική είναι, ωστόσο, και η συνεισφορά της Κίνας, η οποία αναδείχθηκε πέμπτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Βραζιλία, σημειώνοντας αύξηση κατά 70% ως προς τον αριθμό των επενδύσεων, εξαπλασιάζοντας έτσι την αξία τους σε σχέση με το 2010.
Οι κλάδοι που προσέλκυσαν τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις το 2011 ήταν η πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, καθώς και η μεταποίηση. Η αυξημένη καταναλωτική ζήτηση και η εύκολη πρόσβαση σε πιστώσεις έχει επίσης προκαλέσει επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αγορά στη Λατινική Αμερική και την τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Παρά τον εντυπωσιακό αριθμό επενδύσεων σε άλλους τομείς το 2011, η ανάπτυξη της Βραζιλίας κατά την τελευταία δεκαετία βασίσθηκε κατά κύριο λόγο στους πλούσιους φυσικούς της πόρους. Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εξακολουθεί να παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις υποθαλάσσιων κοιτασμάτων.
Ωστόσο, παρά τη θετική μακροπρόθεσμη προοπτική για τη Βραζιλία, τα στοιχεία των άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν μείωση, με τις εισροές να περιορίζονται στα 5 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τα 23 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν το αντίστοιχο διάστημα το 2011. Ο αριθμός των επενδύσεων μειώθηκε, αντίστοιχα, κατά 19%.
Σύμφωνα με τον Ζορζ Μενεγκάσι, διευθύνοντα σύμβολο της Ernst & Young στη Βραζιλία, «η μακροπρόθεσμη ιστορική τάση των επενδύσεων είναι αυξητική. Η Βραζιλία και ο λαός της, θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για την οικονομική πρόοδο που συντελέσθηκε κατά την τελευταία εικοσαετία. Η μείωση της αξίας των άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο εξάμηνο του 2012 ενδέχεται να είναι ένα παροδικό φαινόμενο […] Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ανάπτυξη εναλλακτικών περιφερειακών επενδυτικών προορισμών εκτός του Ρίο και του Σαο Πάολο», καταλήγει ο αναλυτής.