Διχογνωμία για την τραπεζική ένωση

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012 18:37

Τις θέσεις των Βρυξελλών για την υιοθέτηση πρότασης σχετικά με την τραπεζική ένωση, παρουσίασε ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στην Λευκωσία, μία πρόταση γύρω από την οποία υπάρχουν, όπως παραδέχθηκε, «αναμενόμενες» διαφωνίες.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών τόνισε ότι θα ήταν καλό να υιοθετηθεί η πρόταση έως το τέλος του έτους, να αρχίσει να εφαρμόζεται μερικώς το 2013 και σε όλες τις τράπεζες, συνολικά 6.000, των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, έως το τέλος του 2014. Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του ευρώ και στη διατήρηση της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένει συμφωνία για ενιαία τραπεζική εποπτεία κατά το 2012. «Έχουμε τη δήλωση των αρχηγών των κυβερνήσεων της ευρωζώνης ότι η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι μια αναγκαιότητα, αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, υποδηλώνοντας τη διαφοροποίηση της χώρας του ως προς την πρόταση του Επιτρόπου. Εκτίμησε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από την 1η Ιανουαρίου 2013. Κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν είναι χρήσιμο να ορίσει προθεσμία για την εποπτεία των τραπεζών, αν δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι δεν είναι ανυπέρβλητες οι διαφορές των θέσεων που υπάρχουν όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση. Ερωτηθείς για τη διαφορά θέσεων Γαλλίας και Γερμανίας είπε ότι αν δεν υπάρξει γαλλογερμανική σύγκλιση απόψεων δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, και ότι οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Υπογράμμισε τέλος ότι η τραπεζική ένωση δεν είναι κάτι το απομονωμένο, αλλά συνδέεται και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS) και τις εγγυήσεις καταθέσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα