Μεγάλη αναστάτωση αναμένεται να προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο της χώρας, ιδίως στις ΜμΕ, η διαφαινόμενη απαίτηση των διεθνών δανειστών της για απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με πρόσχημα την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.
Το υπουργείο Ανάπτυξης επισήμως διαψεύδει το όλο θέμα, όμως στα δημοσιογραφικά γραφεία έφθαναν, την Παρασκευή, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά της τρόικας έχει θέσει ως θέμα διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση την αποδέσμευση των ωρών λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των τραπεζών από το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς να θιγούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα -σημειώνεται ότι τα δικαιώματα που «διασώζονται» είναι το 40ωρο και το ρεπό για όποιον απασχολείται σε εξαήμερη βάση, όπως, ήδη, ισχύει σε δεκάδες άλλους κλάδους όπου εφαρμόζεται η εξαήμερη απασχόληση με ή χωρίς προσαύξηση 30%.
Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επιμένει στην πάγια θέση της ότι το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο και οι όποιες αλλαγές όταν και αν επέλθουν στην αγορά θα αποτελούν προϊόν διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι έχουν δηλώσει πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων «θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη δοκιμαζόμενη αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα λειτουργήσει προς όφελος μόνο των ολίγων αλλά εκλεκτών πολυεθνικών».
Το ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου, ως αξίωση... «άνωθεν», είναι υπαρκτό, πάντως, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, βλέποντάς το ως «πρόβλημα αιχμής», στο άμεσο μέλλον. Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Ελλάδα, που επισκέφθηκαν και χθες τον γ.γ. Εμπορίου, Στ. Κομνηνό, έφεραν πλαγίως το ζήτημα πιέζοντας για 6ήμερο υποχρεωτικής απασχόλησης, με «προβολή» επί της ουσίας της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.