Κύπρος: «Ένα τριετές πρόγραμμα ίσως δεν είναι αρκετό»

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 11:06
UPD:11:10

Την εκτίμηση ότι μπορεί να απαιτηθούν έως και πέντε χρόνια έως ότου η Κύπρος μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων διατύπωσε ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Ένα τριετές πρόγραμμα ίσως δεν είναι αρκετό, ακόμα και αν ελπίζουμε πως θα είναι. Ίσως χρειαστούν τέσσερα ή πέντε χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένα τριετές πρόγραμμα ίσως δεν είναι αρκετό, ακόμα και αν ελπίζουμε πως θα είναι. Ίσως χρειαστούν τέσσερα ή πέντε χρόνια», ανέφερε ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εξέφρασε την ελπίδα πως ίσως επιτευχτεί συμφωνία με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, τον ESM, τον ερχόμενο μήνα, ώστε να ανοίξει ο δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ιανουάριο του 2013.

Επί τάπητος ο προϋπολογισμός του 2013

Εν τω μεταξύ, συνέρχεται το απόγευμα υπό την προεδρία του προέδρου Χριστόφια το υπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2013.

Πρόκειται για τον πρώτο κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο θα προστεθούν τα μέτρα του μνημονίου που αναμένεται να υπογράψει η Λευκωσία με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή έχει δηλώσει ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013 είναι 2,5% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται εντός των ημερών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, να παρουσιάσει πακέτο μέτρων που θα μειώνει το αναμενόμενο έλλειμμα για το 2012 κατά μία ποσοστιαία μονάδα (150 - 200 εκατομμύρια ευρώ). Με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, τους πρώτους επτά μήνες το έλλειμμα ήταν 3,4%.

Εξάλλου, σήμερα στελέχη του Κυπριακού υπουργείου Οικονομικών θα έχουν στη Λευκωσία συνομιλίες με τον Ολλανδό Μένο Σνελ, ο οποίος εκπροσωπεί την Κυπριακή κυβέρνηση στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ, με στόχο τη διαμόρφωση των αντιπροτάσεων της Κύπρου που θα τεθούν ενώπιον των εκπροσώπων της τρόικα, όταν αυτοί πραγματοποιήσουν την επόμενη επίσκεψη τους στην Κύπρο.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα