Μάχη με το χρόνο -και με την τρόικα- δίνει η κυβέρνηση για την οριστικοποίηση των μέτρων της διετίας 2013-2014, στα οποία εξακολουθεί να διαπιστώνεται «τρύπα» ύψους 4 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και διαμήνυσε ότι απαιτείται να υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή.
Προηγήθηκε συνάντησή του με την τρόικα, η οποία απέρριψε πολλά από τα μέτρα, χαρακτηρίζοντάς τα φιλόδοξα και εκτιμώντας πως δεν θα πιάσουν το στόχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να πιέζουν για μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, γεγονός που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι ξένοι τεχνοκράτες επιμένουν στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όπως έχει συμφωνηθεί, από τον περασμένο Φεβρουάριο μέσω εφεδρείας ή και άμεσων απολύσεων. Η υποχρέωση για το 2012 είναι η έξοδος σε εφεδρεία 15.000 ατόμων, με την τρόικα να προτείνει αύξηση του αριθμού μέχρι και σε 40.000. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει ειδικό καθεστώς εφεδρείας με κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, 30.000 ατόμων εντός του 2012.
Την ίδια στιγμή σχεδόν βέβαιη φέρεται η συμφωνία για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.
Ενδεικτική των απαιτήσεων της τρόικας είναι δήλωση εκπροσώπου κόμματος μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών. «Περιμένουμε κι άλλο αίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι αποδεκτά
Ειδικότερα, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, Ματίας Μορς της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ και του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν επανέλαβαν χθες στον κ. Στουρνάρα πως δεν μπορούν να δεχτούν μέτρα αμφιβόλου απόδοσης, όπως είναι συγκεκριμένα:
* Η μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων και γενικά της κρατικής μηχανής κατά ποσό 750 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας πως έχουν μειωθεί αρκετά και οι ίδιοι θεωρούν πως δεν είναι εφικτή η περαιτέρω μείωσή τους.
* Η μετάθεση των αμυντικών δαπανών της διετίας 2013-2014, ύψους 520 εκατ. ευρώ για μετά το 2015, που η τρόικα απέρριψε από την πρώτη στιγμή επειδή δεν συνιστά μείωση, αλλά μετάθεση δαπάνης. Επειδή όμως η κυβέρνηση δεν βρήκε ισοδύναμο μέτρο, εξακολουθεί να την περιλαμβάνει στη σχετική λίστα.
* Η μείωση των δαπανών Υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ (και κυρίως της φαρμακευτικής δαπάνης) , που η τρόικα εξακολουθεί να αμφιβάλει, για την επίτευξή της και την κυβέρνηση να μην μπορεί ακόμη να την πείσει.
* Η εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,25 δισ. ευρώ, από την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, με την τρόικα να επιμένει και να θέτει ερωτήματα στο υπουργείο Οικονομικών και στα συναρμόδια υπουργεία, πως θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση χωρίς μείωση προσωπικού και μισθολογικής δαπάνης.
* Ακόμη στη λίστα εξακολουθούν να υπάρχουν κονδύλια, για προσδοκώμενη εξοικονόμηση πόρων από την αναδιάρθρωση του ΠΔΕ (300 εκατ. ευρώ) και άλλες περικοπές μικρότερων κονδυλίων για δαπάνες που δεν θεωρούν οι ξένοι τεχνοκράτες πως θα αποδώσουν.
Χρυσή Αυγή: Ανθρωπάκια απέναντι στην τρόικα
«Την ίδια ώρα που τσακίζονται οι μισθοί και αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, οι εκπρόσωποι των τοκογλύφων απαιτούν νέα αφαίμαξη του ελληνικού λαού», παρατηρεί η Χρυσή Αυγή.
«Δυστυχώς», συμπληρώνει, «απέναντί τους βρίσκουν ανθρωπάκια που αδιαφορούν για το συμφέρον της Πατρίδας και όχι μια στιβαρή Εθνική ηγεσία».