Τεχνική ανάκαμψη στη Νέα Υόρκη

Στα χαμηλότερα εννεαμήνου η Ευρώπη
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2002 00:01
UPD:06:32

Η WALL STREET κατάφερε να μετατρέψει μια διαγραφόμενη «Μαύρη Δευτέρα» σε μια συνεδρίαση ελπίδας για τους επενδυτές, καθώς οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Φόβοι για την αναιμική οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την κρίση εμπιστοσύνης προς την αξιοπιστία των αμερικανικών επιχειρήσεων έχει προκαλέσει κύμα εκροών κεφαλαίων από τα αμερικανικά ενεργητικά τις τελευταίες εβδομάδες. Χρηματιστές χαρακτήρισαν τη χθεσινή μεταστροφή «τεχνική ανάκαμψη» μιας αγοράς που ουσιαστικά δεν έχει προοπτικές. Μοναδικό θετικό στοιχείο ήταν η εκτίμηση της αγοράς πως η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αναβάλλοντας για αργότερα την προεξοφλημένη από τους επενδυτές αύξηση των επιτοκίων. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε 28,03 μονάδες, ποσοστό 0,30% κλείνοντας στις 9.281,82 μονάδες. Με άνοδο 19,38 μονάδων, ποσοστό 1,34% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.460,34 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν πιο πολύ, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών χθες, καθώς οι επενδυτές άρχισαν τώρα να εγκαταλείπουν θέσεις σε μετοχές εξαγωγικών επιχειρήσεων, που πλήττονται από την ισχυροποίηση του ευρώ, σε μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα με ανοίγματα στα εξασθενημένα χρηματιστήρια αξιών και σε μετοχές εταιρειών με ενδιαφέροντα στη Βραζιλία.

Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας Vivendi Universal ηγήθηκε των χαμένων της ημέρας, υποχωρώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω φόβων πως δεν αποφύγει τελικά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της εν μέσω φημών πως η πώληση μετοχών δεν πηγαίνει τόσο καλά όσο ήλπιζε η διοίκηση. Η εταιρεία έχασε 6 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία, υποχωρώντας κατά 23%. Σε δύσκολη θέση βρέθηκε και η επίσης γαλλική France Telecom μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας από τη Moody's Investors Service.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2,68% και 3,8% αντίστοιχα, με το μεν πρώτο δείκτη να βρίσκεται οριακά πάνω από τις 1.000 μονάδες, 22 μονάδες πάνω από τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Και οι δύο δείκτες υποχωρούν για πέντε διαδοχικές εβδομάδες λόγω ανησυχιών για την οικονομική ανάκαμψη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και τη συνεχή αναβολή στην ανάκαμψη των εταιρικών κερδών λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει η περίοδος ανακοίνωσης των κερδών του δεύτερου τρίμηνου.

Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη επιδεινώθηκε, βλέποντας τη Wall Street να υποχωρεί κατά 1,4% στο άνοιγμα της συνεδρίαση. Οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς άρχισαν ξαφνικά να ανησυχούν βλέποντας το ευρώ να ξεπερνά τα 98 σεντ έναντι του δολαρίου.

Σημαντικές απώλειες της τάξης του 6% και 9% κατέγραψαν οι μετοχές των Ericsson, Nokia αντίστοιχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα