Μοσκοβισί: Περιθώρια για συμφωνία επί της τραπεζικής ένωσης

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 13:30
UPD:14:39

«Υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα και για την κλίμακα της προσέγγισης, αλλά θα ήταν απλοϊκό να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως κάποιου είδους διαμάχη», είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου.

Την εκτίμηση ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν το περιθώριο να συμφωνήσουν αναφορικά με το χρόνο και το μέγεθος της ενιαίας εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών εξέφρασε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα και για την κλίμακα της προσέγγισης, αλλά θα ήταν απλοϊκό να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως κάποιου είδους διαμάχη», είπε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου. «Πρόκειται για την προετοιμασία ενός σημαντικού κειμένου που χρειάζεται συζήτηση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», πρόσθεσε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο υποστηρίζει πως ένας μικρός μόνο αριθμός τραπεζών θα πρέπει να υπόκειται στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ, αντιθέτως, το Παρίσι θεωρεί πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης.

«Τα πράγματα προχωρούν προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», ανέφερε από την πλευρά του ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Αρό.

Στη Γερμανία, πάντως, οι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εποπτεύει μόνο τις συστημικής σημασίας, διασυνοριακές ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως αναφέρεται σε αντίγραφο των προτάσεών τους που κατατέθηκε στη βουλή.

Βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό απορρίπτουν επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας διασυνοριακού σχήματος ασφάλισης καταθέσεων, λέγοντας ότι θέλουν να παραμείνει ευθύνη κάθε χώρας-μέλους.

Οι προτάσεις των βουλευτών που κατατέθηκαν προς συζήτηση στην Κάτω Βουλή (Bundestag) περιλαμβάνονται σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters την Τετάρτη και αντανακλούν τις απόψεις και της ίδιας της γερμανίδας καγκελαρίου για τη μορφή που θα πρέπει να έχουν οι εποπτικές αρμοδιότητες της ΕΚΤ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα