Τάσεις ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2002 11:00
UPD:11:44

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται κατά την πρώτη ώρα των συνεδριάσεων οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.617,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,67%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.751,97 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,25% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.201,09 μονάδες με κέρδη 1,79%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 ενισχύεται κατά 2,27% και έχει φθάσει τις 2.956 μονάδες.

Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος έχει συμβάλει η χθεσινή ανάκαμψη των αμερικανικών χρηματιστηρίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/25/226838.htm καθώς και οι προσδοκίες ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία σημείωσε τον Ιούνιο νέα άνοδο.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, o εν λόγω δείκτης, ο οποίος παρακολουθείται στενά από τις αγορές και αποτελεί βασική ένδειξη για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης, διαμορφώθηκε στο 92 - στο υψηλότερο επίπεδο των 14 μηνών – από 91,5 το Μάιο. Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος).

Παράλληλα, πολλοί επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν -κυρίως στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας- καθώς η παρατεταμένη πτώση έχει οδηγήσει τους τίτλους μεγάλων εταιρειών σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα. Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 blue chips υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών.

Σημαντικά κέρδη (6,7%) καταγράφει η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Vivendi Universal καλύπτοντας μέρος των χθεσινών, σημαντικών της απωλειών.

Η ανάκαμψη που παρατηρείται αποδίδεται στην έντονη φημολογία ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ζαν Μαρί Μεσιέ, δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί. Αργότερα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου με θέμα τη μεταβίβαση της Τelepiu στη News Corp. http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/10/222987.htm .

Ο Ζαν Μαρί Μεσιέ δέχεται έντονες επικρίσεις για τη σημαντική πτώση που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η μετοχή του ομίλου καθώς και για το ότι δεν ενημέρωνε τους μετόχους μειοψηφίας για διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις.

Η Ένωση Υπεράσπισης Μετόχων Μειοψηφίας (ADAM) ζήτησε προσφάτως από δικαστήριο να εξετάσει εάν η διοίκηση της Vivendi ενημέρωνε το διοικητικό συμβούλιο για τις κινήσεις εξαγορών, κινήσεις που άφησαν τον όμιλο με χρέη ύψους 17 δισ. ευρώ.

«Η αλλαγή της διοίκησης ενδεχομένως να είναι η μόνη λύση στα προβλήματα της Vivendi», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της Delta Lloyd Securities.

Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Η μετοχή της Royal Dutch ενισχύεται κατά 2,66%.

Ωστόσο, παρά την άνοδο που παρατηρείται κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών πολλοί αναλυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη συνέχεια επισημαίνοντας ότι οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις εταιρικές επιδόσεις παραμένουν έντονες, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η σημαντική εξασθένηση του δολαρίου και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/25/226866.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα