Ευρωζώνη: «Βουτιά» του σύνθετου PMI σε χαμηλό 39 μηνών

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 12:29
UPD:12:29

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου τριών ετών βυθίστηκε ο σύνθετος δείκτης PMI στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει καταφέρει έως τώρα να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 46,0 μονάδες από 47,2 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα - χαμηλότερα ακόμη και από τις 46,5 μονάδες που ήταν η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009.

«Ελπίζαμε ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, εάν η Ισπανία και η Ιταλία ζητήσουν βοήθεια, θα βοηθούσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, αλλά δεν φαίνεται να συνέβη κάτι τέτοιο», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Μarkit.

«Αντί, όμως, να ενισχυθεί, ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Είναι μια πολύ αρνητική εκτίμηση που αντανακλά την άποψη των επιχειρήσεων για το πού οδεύει η οικονομία τους επόμενους 12 μήνες», πρόσθεσε.

Ο Γουίλιαμσον σημείωσε, ωστόσο, ότι ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να έχει επηρεάσει το επιχειρηματικό κλίμα η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα