Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 15:45
UPD:21/09/2012 11:16

Δεν έκλεισε ούτε σήμερα το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την άλλη βδομάδα.

Δεν έκλεισε ούτε στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ενώ όπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, οι κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

«Παραμένει ανοιχτό ένα κομμάτι μέτρων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχει συμφωνία «σε ένα μεγάλο μέρος των μέτρων». Επανέλαβε επίσης ότι η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι «δύσκολη», αλλά όπως σημείωσε, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να δεχθεί η τρόικα τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος για τα χαμηλότερα στρώματα», πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι το πακέτο θα οριστικοποιηθεί σύντομα.

«Η κατάσταση περιγράφεται στη δήλωση του Ιω. Στουρνάρα» ανέφεραν λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να προστατευθούν τα ασθενέστερα στρώματα. Παράλληλα εξέφραζαν «συγκρατημένη βεβαιότητα» ότι «θα τα βρει η κυβέρνηση με την Τρόικα» μέχρι την Κυριακή. «Αναζητείται η χρυσή τομή στις προδιαγραφές που βάζει η κυβέρνηση και η τρόικα», πρόσθεταν οι κυβερνητικές πηγές.

ΝΕΤ

Στο τράπεζι πρόταση για «κεφαλικό φόρο»

Εν τω μεταξύ, από το ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το οικονομικό επιτελείο έθεσε την πρόταση να υπάρξει «κεφαλικός» φόρος ύψους 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν σε τρίτους, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα 2 δισ. ευρώ, -πέραν του πακέτου των περίπου 11,5 δισ.- που ζητά η τρόικα να προέλθουν από φορολογικά έσοδα. Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη διαρροή, προσθέτοντας και την κατηγορία όσων έχουν αγροτικά εισοδήματα, χωρίς όμως να είναι κατ' επάγγελμα αγρότες. Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σημείωνε πως τα παραπάνω «έχουν συζητηθεί», όμως «δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα σενάρια αυτά εντάσσονται στη γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο που υπεγράφη τον Μάρτιο.

Οι πηγές από το ΠΑΣΟΚ πάντως επισήμαναν πως ο κ. Βενιζέλος τόνισε στη σύσκεψη στο Μαξίμου ότι δεν συζητά αυτή την πρόταση και πως το ΠΑΣΟΚ την απορρίπτει ως άδικη και οριζόντια. Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελούσε επιπλέον και καταστροφική επιλογή για την προοπτική του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου, για την άμεση εφαρμογή του οποίου πιέζει το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως «η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη», παραπέμποντας αφενός στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου περί κενού ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ στο πακέτο και, αφετέρου, στην επισήμανσή του ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στα 8 δισ. του πακέτου μέτρων που αφορά στο σκέλος των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, συμπεριλαμβάνεται και το εισοδηματικό έσοδο από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων, τόνισε νωρίτερα σε δηλώσεις του από την Ιπποκράτους ο Ευ. Βενιζέλος , επαναλαμβάνοντας πάντως την αντίθεσή του σε οριζόντια μέτρα. «Όσο εγγυώμαστε την ψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο θα αγωνιστούμε ώστε το πακέτο να είναι πραγματικά το τελευταίο και να είναι δίκαιο και ισορροπημένο, να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα», σημείωσε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παρέθεσε μάλιστα μία προς μία τις «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόρριψη την πρότασής του για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. «Αν είχε συγκροτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα είχαμε συμμετάσχει σε όλες τις φάσεις. Αλλά όταν την τελευταία στιγμή μας λένε ΄ελάτε κι εσείς στις επαφές΄ δεν το εννοούν», συμπλήρωσε, αναφερόμενος εμμέσως στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ και οι οποίες ήθελαν να απευθύνεται πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις.

Στη σημερινή σύσκεψη, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν παρουσιάσθηκε ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας της κυβέρνησης και της τρόικας. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, δεν θα γίνει νέα σύσκεψη την Κυριακή, αλλά μάλλον την επόμενη Τετάρτη. Ο ίδιος ζήτησε, όπως είπε, να γίνει η σύσκεψη και να κλείσει το πακέτο μέχρι την επόμενη Πέμπτη, διότι θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όπως ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη συζητήθηκε, σήμερα, για πρώτη φορά το θέμα της επιμήκυνσης και η εφαρμογή των μέτρων σε δύο φάσεις και η πρόταση αυτή θα τεθεί στην τρόϊκα από τη διαπραγματευτική ομάδα. Με βάση την πρόταση αυτή αν στην πρώτη φάση, των δύο ετών, η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που θα τεθούν, τότε δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης φάσης.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η «εσωτερική ισορροπία» του πακέτου μέτρων, η οποία όπως είπε έχει διαταραχθεί. Συγκεκριμένα υπενθύμισε την πρόβλεψη για παρεμβάσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και μέτρα 5 δισ. ευρώ που θα προέρχονταν από την εσωτερική λειτουργία του κράτους. «Δεν είναι δυνατόν, όσο κι αν αποδεχθούμε κάποιες αλλαγές στην εσωτερική ισορροπία του πακέτου, να δεχθούμε μέτρα ισοπεδωτικού χαρακτήρα», ξεκαθάρισε. Συμπλήρωσε ακόμη ότι περα από τις περικοπές στις δαπάνες θα πρέεπι να αναζητηθούν «περισσότερα φορολογικά έσοδα», τα οποία, όπως διευκρίνισε, πρέπει να προέλθουν από εκεί όπου υπαρχει φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας για την οριστικοποίηση των μέτρων. «Πρέπει να εμφανίσουμε στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, να την παρουσιάσουμε στη Βουλή μαζί με τα αντίβαρα μέτρα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και κοινωνικής προστασίας», επισήμανε. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει «με κάμψη της διαπραγματευτικής δύναμης που πρέπει να έχει η χώρα» ή «με διάθεση τιμωρίας της κοινωνίας».

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει τίποτα οριστικά, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, καλώντας παράλληλα την τρόικα «να σταματήσει να επιτίθεται στην κοινωνία».

Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων των δανειστών. Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιχείρηση εξαπάτησης του λαού κορυφώνεται

Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών αποτελούν την κορύφωση της επιχείρησης εξαπάτησης του ελληνικού λαού, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιό του για τη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου.

Οι δήθεν λεονταρισμοί απέναντι στην τρόικα έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση, επισημαίνει και για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνει πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταιρών, «παρά μόνο η κοινή τους δέσμευση για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής» και «η αδυναμία τους να υπερασπιστούν μπροστά στο λαό το νέο πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής και οικονομικής ισοπέδωσης».

«Το κοινό σχέδιο κυβέρνησης-τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, ληστρική φορολογία των εργαζομένων, απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων έχει απέναντί του την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, θα ανατραπεί από τους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων και θα αντικατασταθεί από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, αναδιανομή του πλούτου και ανάπτυξη», καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Νέα παράταση στην παράσταση

Σε ειρωνικό τόνο σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τα αποτελέσματα της νέας σύσκεψης: «Η παράσταση της δήθεν ενδοκυβερνητικής διαπραγμάτευσης παίρνει νέα παράταση τουλάχιστον ως την άλλη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα οι κυβερνητικοί εταίροι, ή αναζητούν τρόπο ανακοίνωσης των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί υπό τον φόβο των αντιδράσεων των εξαπατηθέντων πολιτών ή κάποιος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο χωρίς ακόμα να ξέρουμε το γιατί».

Χρυσή Αυγή: Θέατρο σκιών

«Το θέατρο σκιών της συγκυβέρνησης συνεχίζει να δίνει παράσταση, παρ' όλο που και οι πέτρες γνωρίζουν την απόλυτη υποταγή του στην τρόικα και τους τοκογλύφους» σχολίασε η Χρυσή Αυγή. «Δυστυχώς το θέαμα των τριών αρχηγίσκων δεν είναι πλέον κωμικό, αλλά τραγικό, λόγω της τραγικής μοίρας που επιφυλάσσουν στον ελληνικό λαό» προσθέτει στη σχετική της ανακοίνωση.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν αποδέχεται αύξηση ορίων ηλικίας»

«Όχι» στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είπε νωρίτερα με τον πλέον σαφή τρόπο το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία. «Έίναι δυνατόν να το αποδεχτεί η ΔΗΜΑΡ; Σε καμία περίπτωση», τόνισε, «και θα επιμείνουμε πάρα πολύ σε αυτό το ζήτημα».

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό, τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν η ΚΕ και η ΚΟ του κόμματος για να αποφασίσουν επί των μέτρων, ενώ αναφορικά με τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει ανοικτά βουλευτές του κόμματος όπως οι κ.κ. Μιχελογιαννάκης και Βουδούρης, αρκέστηκε να πει πως θα εξαντληθεί η διαδικασία της πειθούς. «Από κει και πέρα, η ατομική στάση του καθένα βαρύνει τον καθένα. Ο Λεωνίδας Κύρκος έλεγε "ο καθένας κρέμεται από το ποδαράκι του"», σημείωσε με νόημα ο κ. Χατζησωκράτης.

ΚΚΕ: Τα μέτρα είναι συναποφασισμένα

Οι αντιδικίες των κυβερνητικών συνεταίρων δεν έχουν σχέση ούτε με την αγριότητα, ούτε με τον στόχο των μέτρων. Αυτά είναι συναποφασισμένα και σε κεντρικό επίπεδο με την Ε.Ε., υποστηρίζει με τη σειρά του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τον Περισσό, οι αντιδικίες στην τρικομματική κυβέρνηση έχουν σχέση με το «ποιος θα έχει το μικρότερο κόστος και πώς θα ελέγξουν τις λαϊκές αντιδράσεις, ώστε να μη γίνουν πραγματικά επικίνδυνες για την πολιτική τους».

«Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης δίνουν άλλοθι σε Τσίπρα, Καμένο και Μιχαλολιάκο να ανάψουν τον αναπτήρα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του στον Αlpha 989, και αφού εκτίμησε πως η κυβέρνηση Σαμαρά «δεν τραβάει», προέβλεψε κοινωνική έκρηξη πριν τα Χριστούγεννα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα