Την κατάθεση νομοσχεδίου που θα θεσπίζει μέτρα για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σκορδάς απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σαν «ανεδαφική», «πρόχειρη» «με προφανείς κομματικές επιδιώξεις», προσθέτοντας πως το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με τους συναρμόδιους φορείς και εκπρόσωπους τραπεζών, προκειμένου το σχέδιο νόμου να περιλαμβάνει την καλύτερη δυνατή λύση ώστε ούτε η κοινωνική συνοχή να διαταράσσεται, ούτε η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.
Για «νέα σεισάχθεια» έκανε λόγο ο Αλέξης Μητρόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, και εισηγήθηκε αντίστοιχη μείωση των δόσεων του οφειλόμενου ποσού στις τράπεζες με την μείωση του εισοδήματος που υπέστησαν οι πολίτες λόγω του Μνημονίου. Μεταξύ άλλων ζήτησε την περικοπή των δόσεων δανείων, ώστε αυτές να μην ξεπερνούν το 30% των πραγματικών μηναίων εισοδημάτων και απαλλαγή από το υπόλοιπο ποσό της δόσης, ολική διαγραφή χρεών ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ανάπηρων, άστεγων και υπερήλικων και μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες. Ακόμη τόνισε ότι πρέπει να απορρίπτονται οι μονομερείς ενέργειες εκ μέρους των τραπεζών εναντίον των δανειοληπτών.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υποσχεσεολογία, που δεν συνάδει με την κρισιμότητα της συγκυρίας και ζήτησε να αφεθούν εκτός αντιπαράθεσης τα θέματα που άπτονται σε οικογένειες οι οποίες υποφέρουν.
Κατά της πρότασης νόμου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας τονίζοντας πως αφενός είναι πολύ γενικόλογη και αφετέρου για την εφαρμογή κάποιων συγκεκριμένων μέτρων που προτείνει, απαιτείται τεράστιο κόστος, ενώ έθεσε και θέμα κριτηρίων για τους δικαιούχους.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής Μιχάλης Κασσής δήλωσε ότι δεν στηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και της πρότασης που θα καταθέσει το κόμμα του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2237483 . Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Μίκα Ιατρίδη τάχθηκε υπέρ, όπως και ο Ηλ. Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, επί της αρχής, ο οποίος πρότεινε «κούρεμα» όλων των δόσεων χωρίς κριτήρια.
Τη λήψη μέτρων για όσους έχουν πραγματική ανάγκη, ζήτησε η Ασημίνα Ξυροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ χαρακτήρισε περιοριστική την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν περιλαμβάνει τους επαγγελματίες και τα αγροτικά δάνεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ