Κομισιόν: Καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Αποχωρούν από την Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 14:33
UPD:15:50
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Την αποχώρηση των επικεφαλής της τρόικας από την Αθήνα επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, διαβεβαιώνοντας ότι η αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών δεν αποτελεί ένδειξη εμπλοκής των διαπραγματεύσεων.

Η αποχώρηση της τρόικας «αποφασίστηκε από καιρό», είπε ο Σάιμον Ο' Κόνορ. «Δεν αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι συζητήσεις προχωρούν», σημείωσε εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «θα καταλήξουν σε άμεσο αποτέλεσμα». Στην Αθήνα θα παραμείνουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας.

Ο κ. Ο' Κόνορ έκανε λόγο για εντατικές και παραγωγικές συζητήσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και τόνισε πως σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος. Οι αξιωματούχοι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε μία εβδομάδα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, πάντως, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησής της τρόικας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία τα συμπεράσματα της αξιολόγησης αναμένονται τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι στις 16.00 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, μετά τις χθεσινοβραδινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις τους.

Οι τεχνοκράτες φέρονται να έχουν πάψει να πιέζουν για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μετά και την προειδοποίηση του ΥΠΟΙΚ ότι θα παραιτηθεί. «Δεν υπογράφω, θα φύγω», ξεκαθάρισε, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες συμφωνήθηκε με την τρόικα η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Από το μέτρο αυτό αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,1 δισ. ευρώ.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος, παραμένει ένα κενό αλλά υπάρχουν νέες ιδέες για το πώς θα καλυφθούν», δήλωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ίσως υπάρξει σήμερα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να αποχωρήσουν για να προετοιμάσουν την έκθεσή τους.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 2 δισ. περίπου, με την τρόικα να απορρίπτει όμως τις προτάσεις για εξοικονόμηση πόρων από την αναδιάρθρωση του δημοσίου και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ως μη αποδοτικά μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Κακογραμμένη παράσταση οι διαπραγματεύσεις

Εν τω μεταξύ, «κακογραμμένη παράσταση με ατάλαντους ηθοποιούς και προβλέψιμη κατάληξη» χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η επικοινωνιακή διαχείριση των προειλημμένων αποφάσεών τους, οι ψευτομαγκιές προς την τρόικα και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού, είναι τόσο πειστικά όσο οι προεκλογικές τους εξαγγελίες για αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής, την οποία τώρα υλοποιούν με ακόμα πιο σκληρό τρόπο».

Σημειώνει, παράλληλα, ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις, η νέα φορολογική λεηλασία, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι απολύσεις και τα λουκέτα σε επιχειρήσεις, η διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, συνιστούν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα οικονομικής και οικονομικής καταστροφής και υποταγής στα συμφέροντα των δανειστών και του κεφαλαίου».

Ο μοναδικός δρόμος για μια «κοινωνικά δίκαιη έξοδο» από την κρίση είναι «οι αγώνες του ελληνικού λαού και το εναλλακτικό σχέδιο της αριστεράς για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, ανάπτυξη, φορολόγηση του πλούτου και στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να παίζει θέατρο

«Το σίριαλ με τις δήθεν επαπειλούμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζεται με πλήθος διαρροών από την Συγκυβέρνηση και με την διάδοση αντικρουόμενων πληροφοριών από συγκεκριμένα φερέφωνα» υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, «όλη τους η προσπάθεια εστιάζεται στο να πείσουν την κοινή γνώμη ότι κάνουν δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα για να μπορέσουν στη συνέχεια να πανηγυρίσουν την μεγάλη νίκη της Συγκυβέρνησης, η οποία με την σωτήρια παρέμβασή της θα έχει καταφέρει να αποτρέψειτις απολύσεις».

Η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστηρίζει επίσης ότι η «Συγκυβέρνηση γνωρίζει εδώ και καιρό το περιεχόμενο της έκθεσης της Τρόικα», την οποία, όπως αναφέρει, αποκάλυψε η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» στις 17-7-2012 με τίτλο «Τρόικα: Ναι σε λιγότερο δημόσιο χωρίς απολύσεις» και υπέρτιτλο «εφικτός ο στόχος περικοπής 140.000 θέσεων εργασίας στην τριετία».

«Παρ' όλα αυτά η Συγκυβέρνηση συνεχίζει να παίζει θέατρο σκιαμαχώντας. Όλοι αυτοί οι θεατρινισμοί εντάσσονται σε ένα συντονισμένο σχέδιο παραπληροφόρησης και εκφοβισμού της Συγκυβέρνησης» η οποία όπως υπογραμμίζει «απειλεί με απολύσεις τους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να μην εξεγερθούν κατά των νέων μειώσεων μισθών που πρόκειται να τους επιβάλει μαζί με την Τρόικα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα