Νέο μήνυμα Σόιμπλε

Διαψεύδονται τα περί ενδεχομένου παρουσίασης της έκθεσης της τρόικας μετά τις εκλογές των ΗΠΑ
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 17:47
UPD:21:13

Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, όμως η Αθήνα πρέπει να αποδείξει την τρόικα πως παραμένει προσηλωμένη στους όρους του δεύτερου πακέτου στήριξης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών .

Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, όμως η Αθήνα πρέπει να αποδείξει στην τρόικα πως παραμένει προσηλωμένη στους όρους του δεύτερου πακέτου στήριξης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ανέφερε ακόμη πως ήταν «πολύ δύσκολο» να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δοθεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης στη χώρα μας. Σημείωσε πάντως πως η Γερμανία έχει να χάσει τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος σε περίπτωση αποτυχίας της Ευρωζώνης.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών επίσης ζήτησε να μην συζητείται καν το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως οι εικασίες προκαλούν αβεβαιότητα.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας και διευκρίνισε ότι οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι σαφείς, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η τρόικα να συντάξει μια έκθεση «συμβιβασμού». «Η τρόικα πρέπει απλούστατα να καταγράψει εάν και κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Εάν η τρόικα συμπεράνει ότι για οποιονδήποτε λόγο αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί, μπορεί να κάνει προτάσεις για το τι θα μπορούσε να αντικατασταθεί ή τι θα μπορούσε να γίνει επιπλέον», γι' αυτό ωστόσο, όπως είπε, «θα πρέπει να αποφασίσει το Eurogroup και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο».

Παράλληλα, εξέφρασε το σεβασμό του για τα βάρη που υφίσταται ο ελληνικός λαός: «Εμείς οι Γερμανοί πρέπει να έχουμε σεβασμό μπροστά στα βάρη που υπομένει ο ελληνικός λαός και να μην μιλάμε αφ' υψηλού για τους Έλληνες. Και η Καγκελάριος δεν το είπε ποτέ διαφορετικά. Υπήρχαν πράγματι και πιο αυστηρές φωνές. Η θέση όμως της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Πιστεύουμε αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν αρκεί. Αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πραγματικότητα. Βήμα-βήμα, πρέπει να έρθουν αποτελέσματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι «πρέπει και να λέμε στην Ελλάδα την αλήθεια», καθώς, όπως επισήμανε, «δεν θα είναι πάντα σίγουρο ότι θα μπορούμε να πείθουμε τους ανθρώπους στις χώρες της Ευρώπης ότι είναι προς όφελός τους και είναι δική τους ευθύνη να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουμε την Ευρώπη σταθερή».

Αντ. Σαμαράς: Ολοκληρωτική καταστροφή η έξοδος από το ευρώ

Από την πλευρά του, «εφιαλτικό» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Αντ. Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση.

«Η έξοδος από το ευρώ είναι ένας εφιάλτης. Για εμάς δεν αποτελεί επιλογή, θα συνιστούσε ολοκληρωτική καταστροφή», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη Διεθνή Σύνοδο των ηγετών των Κεντροδεξιών Κομμάτων, στη Ρώμη.

Επισήμανε μάλιστα τους κινδύνους που θα γεννούσε μια ελληνική έξοδος και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς, όπως εξήγησε, εάν μια χώρα βγει από το ευρώ, οι κερδοσκόποι θα στοχεύσουν στο αμέσως επόμενο πιο αδύναμο μέλος και ούτω καθεξής. Επανέλαβε ακόμη την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα διαθέτει όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες για να ανακάμψει από την κρίση.

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να τηρήσει η χώρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ώστε να ανακάμψει και να διατηρήσει την κοινωνική της συνοχή. «Διαλύουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας μας. Η Ελλάδα σέβεται τον εαυτό της, τις υπογραφές της και τις δεσμεύσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα τα καταφέρουμε, επανέλαβε, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να διορθώσει τα λάθη του και να κάνει μια θεαματική επάνοδο. Επανέλαβε τέλος την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα διαθέτει όλες τις απαιτούμενους πόρους, φυσικούς και ανθρώπινους, για να ανακάμψει από την κρίση.

ΔΝΤ: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνωστοποιεί ότι η αποστολή των εκπροσώπων των δανειστών θα έχει μία σύντομη διακοπή των διαβουλεύσεών του στην Ελλάδα σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος, ενώ αναμένεται, όπως σημειώνει, να επιστρέψει στη χώρα μας μετά από περίπου μια εβδομάδα.

Στο διάστημα αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση, μέλη της αποστολής θα παραμείνουν στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσουν σε τεχνικής φύσης θέματα, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

«Η αποστολή είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με τις (ελληνικές) αρχές έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αρκετή πρόοδο στο διάστημα αυτό. Η αποστολή προσβλέπει στη συνέχιση των συζητήσεων αυτών σύντομα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ένα σύνολο οικονομικών πολιτικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανοιχτά ζητήματα τόσο στις δαπάνες όσο και στα έσοδα

Την ίδια ώρα, ανοικτά παραμένουν ακόμη κάποια από τα «μέτωπα» στο πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών και των 2 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει αισιοδοξία. Όπως τόνισε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, «υπάρχει πρόοδος, βρέθηκε κοινός τόπος, κοινή συνισταμένη. Υπάρχουν ακόμα κομμάτια που μένουν προς διερεύνηση και συζήτηση, όχι, όμως, θέματα σύγκρουσης».

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ανοιχτά ζητήματα στις διαβουλεύσεις με την τρόικα

Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προς διερεύνηση ζητήματα αφορούν τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και σε εκείνο των εσόδων, και το δύσκολο έγκειται στην κατανομή των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ, ώστε να είναι κοινωνικά δικαιότερα. Πρόσθεσε ακόμη κατηγορηματικά, ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ειδική προστασία προς τους αδύναμους, και να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους όσο το δυνατόν περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα». Όμως, είναι ακόμη άγνωστο εάν στην περίπτωση που και τότε δεν δεχθούν ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα, θα επανέλθουν στην απαίτηση για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Παράλληλα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για «ρήτρα απόκλισης» στη συμφωνία με την τρόικα ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική πλευρά και να κλείσει το πακέτο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει ισόποσα μέτρα από τον «σκληρό πυρήνα» (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα) τον Ιανουάριο του 2014, για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τρόικα διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο Euro Working Group (Eurogroup σε τεχνικό επίπεδο), το οποίο θα συνεδριάσει στις 28 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει την έως τότε συμφωνία με την τρόικα. Έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, επεσήμανε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τόσο μέτρα στο σύνολό τους, όσο και οι όροι της «ρήτρας απόκλισης».

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι βασικοί χρονικοί στόχοι για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν έχουν μεταβληθεί (η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 18 του ίδιου μηνός) ενώ δεν τέθηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις θέμα να «σπάσει» η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και αρχικά να δοθεί στη χώρα ένα μικρότερο ποσό, ως δάνειο- γέφυρα.

Διαψεύδονται τα περί αναβολής της έκθεσης για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, η τρόικα διέψευσε δημοσίευμα του Reuters, που, επικαλούμενο πηγές της ΕΕ, ανέφερε ότι η έκθεση της τρόικας ενδέχεται να καθυστερήσει και να παρουσιαστεί μετά τις αμερικανικές εκλογές. Σε ανάλογη διάψευση προχώρησε και αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. «Διαψεύδουμε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε. Σε ανάλογη διάψευση προέβη και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον ο Κόνορ, κάνοντας λόγο για ανοησίες.

H έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς στην Αθήνα.

Γερμανία: Δεν τίθεται θέμα νέου «κουρέματος»

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με δήλωση του εκπροσώπου του Μάρτιν Κότχαους, διέψευσε τα σενάρια για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μέσω των διεθνών πιστωτών της.

«Δεν τίθεται θέμα», υπογράμμισε ο Μ. Κότχαους ενώ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε η τρόικα θα ετοιμάσει την έκθεσή της. «Ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.

Πάντως οι Financial Times Deutschland έγραφαν σήμερα πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Αλλά και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμά της με τίτλο «Μόνο ένα δεύτερο κούρεμα θα βοηθήσει», αναφέρει ότι ο στόχος να πέσει το έλλειμμα στην Ελλάδα κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014 φαντάζει ολοένα πιο ουτοπικός με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Γι' αυτό, προσθέτει, έχει αρχίσει ήδη στο παρασκήνιο μία συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου βοήθειας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2237827 .

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγαλύτεροι κίνδυνοι με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής

Στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκε μετά από αίτημά της με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως επισήμανε στον υπουργό ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, εγκυμονεί νέους και μεγαλύτερους κινδύνους για την ελληνική κοινωνία, καθώς οδηγεί στη χρονική παράταση και στο βάθεμα της πρωτοφανούς ύφεσης που πλήττει την οικονομία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε αναλυτικά τους δυο βουλευτές για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης ότι:

1.- Η ακολουθούμενη στρατηγική για τη δημοσιονομική εξισορρόπηση μέσω περικοπών είναι αδιέξοδη, διότι συνεχίζει τη λιτότητα και οδηγεί στην περιθωριοποίηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ΕΕ.

2.- Σε κάθε περίπτωση, το δημόσιο χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο και τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα μαστίζεται από οικονομική κρίση, μαζική ανεργία και τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη εγκατάλειψης του μνημονίου και αντικατάστασής του από ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας και δίκαιης δημοσιονομικής προσαρμογής».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα