Εντυπωσιακή ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2002 18:58

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών στα οποία υποχώρησαν τη Δευτέρα.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται από αναλυτές στην ανάκαμψη των αμερικανικών χρηματιστηρίων καθώς και στη σύσταση της Credit Suisse First Boston προς τους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους στις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών, καθώς παραμένει αισιόδοξη για την ανάκαμψη των εταιρικών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη πλευρά, η απρόσμενη εξασθένηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία δεν είχε τον αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο, ενώ αντιθέτως η συνακόλουθη υποχώρηση του ευρώ ευνόησε τις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες, κυρίως τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.621,3 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,75%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.766,4 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 2,65% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.976,01 μονάδες με άνοδο 2,96%. Περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,63% και βρίσκεται στις 4.235,84 μονάδες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Vivendi Universal, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε με απώλειες 23%. Η σημερινή ανάκαμψη αποδίδεται στην έντονη φημολογία ότι επίκειται διοικητική αναδιάρθρωση του ομίλου. «Η αλλαγή της διοίκησης ενδεχομένως να είναι η μόνη λύση στα προβλήματα της Vivendi», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της Delta Lloyd Securities.

Ο πρόεδρος του ομίλου, Ζαν Μαρί Μεσιέ, δέχεται έντονες επικρίσεις για τη σημαντική πτώση που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η μετοχή καθώς και για το ότι δεν ενημέρωνε τους μετόχους μειοψηφίας για διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις. Σήμερα, ο Μπερνάρ Αρνό, στενός φίλος και σύμμαχος του Μερσιέ, υπέβαλε την παραίτησή του από το δ.σ. του ομίλου. Η μετοχική τιμή της Vivendi ενισχύθηκε κατά 7,73%.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, οι οποίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δέχθηκαν έντονες πιέσεις. Η μετοχή της Alcatel έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο κατά 8,09%. Οι μετοχές των εταιρειών Ericsson και Nokia ενισχύθηκαν κατά 4,29% και 3,86% αντιστοίχως.

Αξιόλογα κέρδη (4,23%) καταγράφει και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιούργκεν Σρεμπτ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «WSJE» http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/25/226865.htm δήλωσε ότι η Chrysler θα επιστρέψει φέτος στην κερδοφορία.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την ανοδική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ενισχύεται κατά 23 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 25,5 δολάρια ανά βαρέλι, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαϊου. Τα σημαντικότερα κέρδη (4,27%) κατέγραψε ο τίτλος της Royal Dutch.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα