«Ανεστραμμένος καθρέπτης»

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2002 00:16
UPD:06:26

ΕΙΚΟΝΑ «ανεστραμμένου καθρέπτη» παρουσίασε η Wall Street το τελευταίο διήμερο. Χθες ακολούθησε αντίθετη πορεία από αυτή της Δευτέρας - ξεκίνησε με κέρδη για να «ξεφουσκώσει» στο τέλος της συνεδρίασης.

Η αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα κέρδη δεύτερου τριμήνου της DuPont, της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών στις ΗΠΑ, και η είδηση ότι η Boeing πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή επιβατικών αεροσκαφών το 2004, δεν κατάφεραν να στηρίξουν τα blue chips, ενώ ο τομέας υψηλής τεχνολογίας επηρεάστηκε από τα αποθαρρυντικά νέα για την κερδοφορία εταιρειών του χώρου, όπως Quantum Corp.

Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν καλύτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν, καθώς και για την αγορά στέγης, δεν ήταν όμως αρκετά για να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 155 μονάδων, ποσοστό 1,67%, φθάνοντας στις 9.126,82 μονάδες. Απώλειες 36,35 μονάδων, ποσοστό 2,49%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.423,99 μονάδες.

Οι μετοχές των Vivendi Universal, Deutsche Telekom ηγήθηκαν μιας μάλλον υπερβολικής ανάκαμψης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες, επανακτώντας μέρος των μαζικών απωλειών που υπέστησαν τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και παρά το γεγονός πως οι προοπτικές για τις αγορές παραμένουν δυσοίωνες.

Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel ενισχύθηκε κατά 8%, ενώ της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse κέρδισε 7,4%. Και οι δύο μετοχές είχαν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» τις προηγούμενες εβδομάδες.

Χρηματιστές τόνισαν πως η θετική εικόνα που έδειχνε η χρηματιστηριακή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε συνδυασμό με τη σταθερότητα που έδειξε το δολάριο - για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες - συνέβαλαν στη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος στην Ευρώπη.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 2,5% και 2,9%, αντίστοιχα. Ο πρώτος δείκτης έχασε το 14% της αξίας του τις προηγούμενες πέντε εβδομάδες υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.

Διαχειριστές ταμείων χαρακτήρισαν την ανάκαμψη δικαιολογημένη, καθώς θεωρούν πως η αγορά επιδεινώθηκε ταχύτερα από τις οικονομικές προοπτικές.

Η μετοχή της Pirelli & C. Real Estate έχασε περίπου 10% στην παρθενική της εμφάνιση στο χρηματιστήριο, ενώ ανάμεσα στους χαμένους της ημέρας ήταν η France Telecom μετά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα