ΥΠΟΙΚ: Στα 13,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα

Διαψεύδεται δημοσίευμα του Spiegel περί «τρύπας» 20 δισ. στον προϋπολογισμό
Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012 18:31
UPD:18:38

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι στα 13,5 δισ. ευρώ, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι το ελληνικό έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 11,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 13,5 δισ., έπειτα από συμφωνία με την τρόικα, τα 11,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον περιορισμό των δαπανών και τα 2 δισ. ευρώ από τα έσοδα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Επικαλούμενο πηγές από την τρόικα, το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αύριο ότι το έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σχεδόν διπλάσιο, δηλαδή 20 δισ. ευρώ αντί 11,5 δισ. ευρώ.

Στο σχετικό άρθρο δεν αναφέρεται το πως σκοπεύουν να χειριστούν οι δημόσιοι πιστωτές αυτό το θέμα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτά τα νούμερα. Ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έχει ήδη ρωτήσει πολλές φορές αν οι πιστωτές θα ήταν πρόθυμοι να παραιτηθούν της αποπληρωμής χρεών.

Το Der Spiegel κάνει λόγο επίσης για διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου για το πότε θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα λάβει τη νέα δανειακή δόση.

Η Κομισιόν επιμένει ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι βιώσιμα στοιχεία θα μπορέσουν να παρουσιαστούν το νωρίτερο τον Νοέμβριο. Το περιοδικό αποδίδει τη γερμανική στάση για αναβολή της απόφασης στην τακτική του Βερολίνου που αφορά και άλλα θέματα.

Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στη Λευκωσία, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η δανειοδότηση της Ισπανίας, της Κύπρου και της Σλοβενίας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης θα πρέπει να κατατεθεί ως ενιαίο πακέτο σε ενδεχόμενες ψηφοφορίες στα κοινοβούλια των χωρών του ευρώ.

Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Σόιμπλε στράφηκε κατά της ταχείας προσφυγής της Ισπανίας στο μηχανισμό διάσωσης. Ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε νέα αναταραχή, τη στιγμή που η χώρα μπορεί ακόμη και δανείζεται με ευνοϊκούς όρους στις χρηματαγορές.

Η στάση αυτή του γερμανού υπουργού Οικονομικών πιθανώς να συνδέεται με την εμφανή προσπάθεια των ευρωπαίων ηγετών να αποφύγουν ως τις αμερικανικές εκλογές αρχές Νοεμβρίου χειρισμούς που πιθανώς θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και θα έθεταν σε κίνδυνο την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα