Σημαντικές απώλειες στο Τόκιο

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2002 10:05

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών μετά τη σημαντική υποχώρηση του Nasdaq στη χθεσινή συνεδρίαση και τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσε η αποκάλυψη λογιστικών παρατυπιών στον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών WorldCom, ο οποίος βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πτώχευση.

Η είδηση αυτή προκάλεσε ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία των αμερικανικών επιχειρήσεων και επανέφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό ως προς την εγκυρότητα των λογιστικών μεθόδων που εφαρμόζουν.

H μετοχή της εν λόγω εταιρείας μετά την παραπάνω αποκάλυψη σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 70% προκαλώντας κύμα ρευστοποιήσεων σε τίτλους ομοειδών εταιρειών στις ασιατικές αγορές.

Η μετοχή της NTT υποχώρησε κατά 3,83%, ενώ ο τίτλος της θυγατρικής της εταιρείας NTT DoCoMo έκλεισε με απώλειες 5,14%.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών λόγω της ενίσχυσης του γιεν έναντι του δολαρίου. Οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν και μετά τη νέα παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, της έκτης σε διάστημα πέντε εβδομάδων, προκειμένου να ανακόψει την ανοδική πορεία του εγχώριου νομίσματος. Η μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 4,75%.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 4,02% και διαμορφώθηκε στις 10.074,56 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του εν λόγω δείκτη από τις 17 Σεπτεμβρίου 2001, όταν είχε υποχωρήσει κατά 5,04%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 984,28 μονάδες μειωμένος κατά 3,16%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα