Κοντά στην απόλυτη ισοτιμία το ευρώ έναντι του δολαρίου

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2002 12:51

NΕΑ σημαντική άνοδο σημειώνει σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου, το οποίο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση της Wall Street και την αποκάλυψη λογιστικών παρατυπιών στον αμερικανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο WorldCom Inc.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η υπ' αριθμόν δύο αμερικανική εταιρεία υπεραστικών κλήσεων απέκρυψε χρέη ύψους 3,9 δισ. δολαρίων παρουσιάζοντας ψευδή κέρδη κατά τα τελευταία πέντε τρίμηνα.

Η διοίκηση της εταιρείας απέλυσε τον οικονομικό διευθυντή της Σκοτ Σάλιβαν, ενώ ανακοίνωσε σχέδια για απολύσεις 17.000 υπαλλήλων.

Τα παραπάνω προκάλεσαν ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία των αμερικανικών επιχειρήσεων και επανέφεραν στο προσκήνιο τον προβληματισμό ως προς την εγκυρότητα των λογιστικών μεθόδων που εφαρμόζουν.

Επιπλέον, πολλές αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η εταιρεία ημιαγωγών Micron, ανακοίνωσαν απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα, ενώ τα χθεσινά νέα από το χώρο της οικονομίας δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/26/227165.htm .

«Η εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία, στη "μηχανή" της παγκόσμιας οικονομίας, καταρρέει», δήλωσε στο "Bloomberg" στέλεχος στη Nextra Investment Management.

Εν μέσω αμφιβολιών ως προς την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης των Ηνωμένων Πολιτειών, η Fed αναμένεται σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο στο 1,75% το βασικό της επιτόκιο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται μελλοντικά να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/25/226847.htm . Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 21:15 (ώρα Ελλάδος).

Oπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το δολάριο δέχθηκε επιπλέον πιέσεις από τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ότι «εναπόκειται στους επενδυτές να αποφασίσουν για το πότε θα "φρενάρουν" την πτώση του δολαρίου».

Το αμερικανικό νόμισμα συνεχίζει να κινείται πτωτικά και έναντι του γιεν παρά την έκτη σε διάστημα περίπου πέντε βδομάδων παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις αγορές συναλλάγματος με στόχο την εξασθένησή του.

Στις 12:30 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 98,89 σεντς ανά ευρώ έναντι 97,89 σεντς αργά χθες το βράδυ. Στις 9:50 το ευρώ έφθασε μέχρι τα 99,41 σεντς, στα υψηλότερα επίπεδά του από το Φεβρουάριο του 2000. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 97,12 σεντς ανά ευρώ.

Η ισοτιμία του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα στις 12:30 στα 119,08 γιεν ανά ευρώ έναντι 118,85 γεν ανά ευρώ στις 24:00 χθες.

Το δολάριο, παράλληλα, ισοδυναμούσε με 120,37 γεν έναντι 121,34 γιεν αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. Πέδρο Σόλμπες δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο το ευρώ να φθάσει στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το αμερικανικό νόμισμα ενδέχεται να ενισχυθεί από τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Δήλωσε επίσης ότι η σημαντική ενίσχυση του ευρώ ενδεχομένως να πλήξει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ωστόσο δεν αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο μεσοπρόθεσμα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου "Reuters", oι εξαγωγείς της ευρωζώνης προς τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούν για την ανατίμηση του ευρώ εκτός κι αν υπερβεί σημαντικά την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/26/227162.htm .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα