Συνεχίζεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έντονες πιέσεις σε όλους τους κλάδους
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2002 13:24
UPD:19:01

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες εξακολουθούν να καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι οποίοι έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 4.496,7 μονάδες μειωμένος κατά 2,90%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.613 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 4,05% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.002 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 4,77%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 4,04% και έχει διαμορφωθεί στις 2.850,67 μονάδες.

Ολοι ανεξαιρέτως οι κλάδοι δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες καταγράφουν οι τηλεπικοινωνίες.

Νέο πλήγμα στον εν λόγω κλάδο προκάλεσε η αποκάλυψη λογιστικών παρατυπιών στον αμερικανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο WorldCom Inc., καθώς και η σημερινή προειδοποίηση της γαλλικής Alcatel σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η WorldCom, η υπ' αριθμόν δύο αμερικανική εταιρεία υπεραστικών κλήσεων, απέκρυψε χρέη ύψους 3,9 δισ. δολαρίων παρουσιάζοντας ψευδή κέρδη κατά τα τελευταία πέντε τρίμηνα.

Η διοίκηση της εταιρείας απέλυσε τον οικονομικό διευθυντή της Σκοτ Σάλιβαν, ενώ ανακοίνωσε σχέδια για απολύσεις 17.000 υπαλλήλων.

Τα παραπάνω προκάλεσαν ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία των αμερικανικών επιχειρήσεων και επανέφεραν στο προσκήνιο τον προβληματισμό ως προς την εγκυρότητα των λογιστικών μεθόδων που εφαρμόζουν.

Σήμερα, η γαλλική Alcatel προειδοποίησε τους επενδυτές ότι στην τρέχουσα οικονομική χρήση θα εμφανίσει ζημία, ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της. Η μετοχική της τιμή σημειώνει κατακόρυφη πτώση κατά 18,4% συμπαρασύροντας προς τα κάτω τους τίτλους ομοειδών εταιρειών. Οι μετοχές της σουηδικής Ericsson και της φινλανδικής Nokia υποχωρούν κατά 10,34% και 5,64% αντιστοίχως.

Μεγαλύτερες απώλειες (14,53%) καταγράφει η μετοχή της France Telecom. Η πιστοληπτική ικανότητα της γαλλικής εταιρείας δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα χθες μετά την απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει τη θέση της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών κατά μία βαθμίδα στο ΒΒΒ, αφήνοντας ανοικτή την εταιρεία για περαιτέρω υποβάθμιση, κίνηση που υπονόμευσε περισσότερο ολόκληρο τον τομέα τηλεπικοινωνιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/26/227155.htm .

Σημαντική πτώση (10,04%) σημειώνει και η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική ομοειδής εταιρεία Micron.

Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο εν μέσω έντονων ανησυχιών ως προς το βαθμό έκθεσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην περίπτωση κατά την οποία ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος WorldCom κηρύξει πτώχευση.

Τέλος, έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal. Την Τρίτη, ο Μπερνάρ Αρνό, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ζαν Μαρί Μεσιέ υπέβαλε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Vivendi http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/26/227181.htm . Η μετοχική τιμή της Vivendi υποχωρεί κατά 12,23%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα